Въздушната ни линейка ще е готова за мисии от началото на юни 2024 г.

Първият ни медицински хеликоптер ще е готов да изпълнява реални мисии в началото на месец юни. Това обявяват от здравното министерство. Защо обаче все още не започват дежурствата за оказване на дълго чаканата помощ по въздуха? Причината е, че медицинските екипи все още не са готови за изпълнението на мисии. От здравното министерство обясняват, че обучението им ще започне днес, 15 май 2024 г.

Въздушната ни линейка от Италия кацна у нас в началото на февруари. Пилотите, които ще управляват въздушната линейка, вече са преминали обучение. Сега се оказва, че някой е пропуснал и медицинските екипи да се обучават успоредно с тях. Така обещанията на властите, че реалните й мисии ще започнат дори преди началото на март, останаха химера.

„Очакваме още веднага да започнат обученията, които ще протекат в две фази – теоретична, след което ще има краткотрайни полети, където ще бъдат проиграни всички сценарии – сигурност на борда, качване, слизане от вертолета с пациента, изнасянето му до съответното спешно отделение”, обясняват сега от здравното министерство. По план подготовката им трябва да приключи до края на месеца. „На 28 май 2024 г. – поне по първоначални данни, колеги лекари от Италия ще дойдат да проведат обучение за работа с медицинската апаратура на борда с медицинските екипи”, сочат от МЗ. Което означава, че реалните мисии на въздушната линейка може да почнат от началото на следващия месец.