В България има антинационална власт

„Българският политически живот е сив, на тъмни петна. Когато нищо важно не става в страната, а едновременно с това къртицата на историята е разровила корените на настоящето, България ще влезе в геополитическа клопка, в каквато е била нееднократно.” Това е мнението на анализатора доц. Валентин Вацев.

Днешният политически елит само увеличава бедите, които могат да се струпат на главата на България, заяви той. По думите му, „елитарната върхушка на страната няма усет за геополитика”, за разлика от други лидери, „които са усещали геополитическите ветрове”.

В последните 30 години се формира цяло поколение, за което светът продължава да бъде еднополярен, това е т.нар. „тагаревщина, обобщено понятие – когато си сигурен, че няма начин да не стане това, което Америка е поискала”, а геометрията на международните отношения вече е друга, допълни той.

Българите вече се отнасят към политическия живот с досада и омерзение. Продължава да гласува последната третинка от гласоподавателите, до която достига евроатлантическата медийна пропаганда. „За първи път от десетилетия България има толкова антинационална и антиобществена власт, но тези неща вече се проявяват в края, когато Анушка вече е разляла олиото, когато се изчерпва един цял политически и исторически етап. Ние сме на път да станем свидетели на края на петата българска несъстояла се държава. Петата българска държава не можа да набере скорост по пистата на историята и се провали. Петата българска държава си отива”, е коментарът на Валентин Вацев.

На кръглата маса в началото на прехода – от държавата на българския социализъм към държавата на българския евроатлантизъм, „българската номенклатура се договори със себе си и със своите отрепки“ и това се смята за историческото начало на петата българска държава. Сега тази държава си отива, „натрупала невероятно количество абсурди, обиди към българската история, обиди към здравия разум и българския народ” и мнозинството българи ще я изпратят с въздишка на облекчение, поясни той.

Американският посланик в София не знае какво да поиска, затова той се съгласи да има все пак избори, тъй като изборите ще станат преди разрешаването на украинския конфликт, преди голямата ескалация. Към края на лятото се очаква да започне третият етап на голямата война с директно включване на войски на НАТО. Докато „в България вече ще да е готово правителство, което да може да вкара България във война безпрекословно”, изрази мнение Вацев.

„Ние сме най-яростните ястреби в НАТО. Другите политически ръководства започват да усещат проблематиката. Европа започва да осъзнава своите щети, които тя носи в тази война. Европа се събужда и вкарването на НАТО в конфликта няма да стане толкова безпроблемно и лесно”, посочи още анализаторът.

Геополитическата съдба на България се определя от резултатите от загубени войни. След загубена война у нас започва нов политически цикъл, каза в заключение Вацев и изрази надежда, че „здравият разум на българския народ ще стигне до етажите, където работи властта”.