В Германия ще приемат закон за смяна на пола

Долната камара на германския парламент – Бундестагът, ще гласува по-късно тази седмица закон, който ще улесни хората при желание да променят своят пол и собствено име. Така нареченият Закон за самоопределение би позволил тези промени да се правят в държавните служби по вписванията по опростена процедура. В момента смяната на пола изисква експертни оценки и съдебно решение. Бундестагът постигна споразумение по текста на законопроекта миналата година.

Много транссексуални хора намират сегашния закон за унизителен, тъй като той постановява, че хората могат официално да променят собственото си име и пола си само след психологическа оценка и съдебно решение. Те често трябва да преминат през много интимни разпити. Според проекта дефиницията за транссексуален човек е човек, който не се идентифицира изобщо или само с пола, който му е определен при раждането. Новият закон ще важи и за небинарни хора – такива, които не се идентифицират с никакъв пол.

Законът беше критикуван от консервативните партии и крайнодясната „Алтернатива за Германия“, които се опасяват, че  в бъдеще регистрациите на пола ще могат да бъдат променяни произволно.