В началото на юни „Алеф” награждава победителите в единадесетия литературен конкурс

Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото спасяване по време на Холокоста отвори врати към знанията и въображението на над 300 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия, Полша, Испания, Франция и Латвия. Единадесетият Международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, отбеляза рекорден брой участници. Във време, когато на много места по света се водят войни и човешкият живот все повече се обезстойностява, темата на конкурса успя да привлече вниманието на младите хора към ценности като хуманизъм, съпричастност и човеколюбие, към съхраняване на човешки живот.

Младежите участваха в надпреварата за призовите места в 2 категории – за художествен разказ и за видео разказ. Произведенията им бяха оценени от жури в международен състав. Номинираните автори вече са известни – 20 младежи от България и 10 от чужбина. Сред тях ще бъдат излъчени победителите. Те ще бъдат оповестени на официална церемония по награждаването, която ще се проведе в Културен дом НХК в Бургас на 1 юни 2024 г. от 18 часа.

Всички номинирани са поканени да участват в Международния младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение” в Бургас между 31 май и 2 юни 2024 г., който Център „Алеф” организира за трета поредна година. Форумът цели да подкрепи и помогне за развитието на младите литературни таланти, да насърчи тяхната гражданска ангажираност, да създаде приятелства и взаимно разбирателство между младежи от различни страни. Младежите  ще имат възможност да се запознаят със създаденото от стойностни български творци, които ще споделят с тях своя опит. Програмата на фестивала включва лекции с историка Ангел Джонев и преподавателя в университета в Букурещ Фелисия Валдман, работилници по творческо писане и създаване на видеофилми с популярния писател, сценарист и географ Георги Бърдаров, поетът, белетрист и издател Румен Леонидoв и изтъкнатия режисьор Иван Ничев, прожекции на филми, посветени на Холокоста и среща с техните създатели както и много други интересни инициативи.

Церемонията по награждаване на победителите в литературния конкурс, на която ще присъстват всички номинирани автори,  е част от фестивала.  И тази година организаторите са подготвили впечатляващ спектакъл, който ще позволи на публиката да се  докосне до вълненията и емоциите на младите участници в конкурса. Заелите призови места /І, ІІ, ІІІ/  в категориите „Автори от България”, „Автори от чужбина” и „Видео разказ” ще бъдат наградени, а отличените автори от България ще получат и правото да кандидатстват  за годишна стипендия или за еднократно финансово подпомагане според Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби и Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Победител в надпреварата ще излъчи и публиката чрез онлайн гласуване. Наградата на публиката е учредена и финансирана от Министерство на културата.

Очаква се официални гости на церемонията да бъдат представители на държавната и общинската администрация, посланици и дипломати от мисиите на страните, чиито ученици участват в конкурса .

Наградените разкази ще бъдат публикувани в самостоятелен сборник, седмо поред издание на Център „Алеф”, който ежегодно Министерството на образованието и науката препоръчва като учебно помагало в провеждането на инициативата „Урок по достойнство”.

За 11 години от възникването на литературната надпревара младежите, посланици на идеята на „Алеф” за мир и толерантност,  вече са над 2000 от 12 различни държави. Това дава увереност на организаторите, че са намерили правилния път към сърцата на младите хора и са ги накарали да повярват в хилядолетното послание на Талмуда – Който спаси един човешки живот , спасява цяла вселена.

Спомоществователи на конкурса са:  Община Бургас, Министерството на образованието и науката,  Министерство на културата, Дипломатически Институт към Министерство на външните работи, Национален Дворец на децата, Полски институт в София, Посолство на държавата Израел в България, Посолствата на Полша, Словакия и Германия, Музеят „Полин”-Варшава, корпоративни и частни дарители и спомоществователи. Медийни партньори са БТА и сайта за разследваща журналистика bivol.bg.