Голям интерес към тазгодишния поход по пътя на Ботевата чета

Изключително голям интерес има тази година към Националния туристически поход по пътя на Ботевата чета „Козлодуй – Околчица“, съобщи днес областният управител на Враца Надя Донкинска. Областната администрация е основният организатор, съдействие оказват общините, през които минава походът, а финансирането е от Министерския съвет с помощта и на дарители.

До момента са записани над 1500 души, като се очаква в похода да се включат над 2000 души. „Министерски съвет е уведомен за големия интерес, така че ще очакваме съдействие от тяхна страна, както и от Министерството на туризма, Министерството на културата и от Министерството на образованието и науката”, посочи Надя Донкинска. По думите й са поискали отпускането на допълни средства от Министерския съмет, тъй като сумата от 135 хил. лв., отделяна ежегодно за туристическата проява, не е променяна от 2014 г., когато участниците са били едва 500.

Областният управител обясни, че организацията на похода върви по план, проведени са обществените поръчки и са сключени договорите за храна, за почистване на пътя и за осигуряване на медицинска помощ. Работи се по осигуряване и на допълнителните дейности, за които също са събрани офертите. Спазването на договорите ще се контролира от съответните държавни органи, както и от специално създадена комисия от Областна администрация – Враца, допълни Донкинска.

Походът минава всяка година от 27 май до 2 юни в една походна колона по 120-километровия „Ботев път“ от козлодуйския бряг до връх Околчица във Врачанския балкан по предварително изготвена програма. През 2024 г. походът се провежда, по случай 148 години от героичния подвиг на Христо Ботев и неговата чета.