„Гугъл” със щедро дарение в България

Google отпуска 1 милион долара за стипендии на млади учени, които работят в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Това е едно от най-големите подобни дарения в световен мащаб на технологичния гигант през 2024 г., а за обявяването му в България пристигна лично вицепрезидентът на Research в Google DeepMind д-р Слав Петров. Той заедно с министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, основателя и научен директор на INSAIT проф. Мартин Вечев и Борис Георгиев, директор на Google Cloud за Централна и Източна Европа и Централна Азия, обявиха дарението на откритието на Google Cloud Day в страната ни.

„Случващото се днес е доказателство, че в България може и се създава научен продукт на световно ниво”, подчерта министър Цоков. По думите му е показателно, че компании, които са конкуренти в различни области, влагат средства в една научна организация и са уверени в резултатите, които ще постигне тя.

„При откриването на INSAIT през април 2022 година Google подпомогна института с 250 хил. щ.д. за докторантски стипендии. Постигнатите резултати от INSAIT за това време са уникални и ни дават увереност да увеличим финансирането за стипендии близо 4 пъти и да достигне 1 млн. щ.д.”, обяви Борис Георгиев. По думите му в института се правят изследвания на световно ниво и компанията гледа с оптимизъм към разширяване на партньорството и бъдещи съвместни проекти. Решението за увеличеното финансиране е взето на най-високо ниво в Google след разглеждане на резултатите на INSAIT за последните 2 години, стана ясно още по време на събитието.

В рамките на отпуснатите стипендии приетите докторанти ще имат възможност да работят в България с научни ръководители от INSAIT и от Google Research по теми от взаимен интерес. Финансирането ще помогне за засилване на фокуса на българския институт в ключови области на изкуствения интелект като големи езикови модели, компютърно зрение, обработка на естествен език, машинно обучение и други. Заедно с целевото финансиране Google предоставя и ексклузивен и свободен достъп до свои специфични мощни изчислителни мощности (тензорни процесори от последно поколение) на INSAIT.

„Високо ценим доверието на Google в мисията на INSAIT. Тази допълнителна подкрепа означава много за нас, тъй като потвърждава, че INSAIT е на прав път в изграждането на институт за изкуствен интелект и информатика на световно ниво. INSAIT продължава да се разраства с бързи темпове и очакваме да разширим и засилим партньорството си с Google през следващите години”, каза проф. Мартин Вечев, основател и научен директор на INSAIT.

„Източна Европа притежава невероятен потенциал за принос в областта на AI – въпреки това днес регионът е значително по-слабо представен в изследванията в областта. Усилия за преодоляването на това предизвикателство са не само правилната посока, а са от решаващо значение, ако искаме AI да бъде технология, която да е от полза за всички. Надяваме се, че това сътрудничество не само да послужи за изграждането на по-разнообразна и приобщаваща глобална екосистема за AI, но и ще даде възможност за нови пробиви в областта, които ще бъдат от пряка полза за региона”, каза още д-р Слав Петров.

Само за две години INSAIT постигна сериозен напредък и се установи като институт на световно ниво. Бяха публикувани десетки научни статии на водещите конференции в областта на изкуствения интелект, включително NeurIPS, CVPR, ICCV, ICLR, AISTATS и други. INSAIT също така успя да привлече водещи учени от България и света – както за преподаватели, така и за постдокторанти и докторанти. Това е и първата институция в Източна Европа, която се присъедини към ELLIS – най-престижната европейска мрежа за изследвания в областта на AI.