Даниела Туртуманова-Стоянова – наскоро в „Баядерка“

Даниела Туртуманова-Стоянова, която отскоро е примабалерина в Държавна опера – Бургас, ще дебютира в образа на танцьорката индийския храм Никия от балетната класика „Баядерка“ на 22 април 2024 г.

Спектакълът по музика на Лудвиг Минкус е по постановка и режисура на Веса Тонова – дългогодишната примабалерина на Софийска опера и балет, балетен режисьор и педагог. Автор на сценографията е художникът Иван Токаджиев, а костюмите са дело на Цветанка Петкова-Стойнова. Асистент-балетмайстор е Галина Калчева, която е репетитор на балетната трупа към бургаската опера, а помощник-режисьор – Петър Тихолов.

Тъжната история за силата на любовта и емоционалната дилема между повика на сърцето и дълга ще бъде преразказана с езика на танца чрез изпълненията на премиер-балетиста Даниел Тичков в образа на Солор, Яна Бердута е в ролята на Раджа, Тодор Цаков – Златния бог и Магадавея, Франческо Русо се превъплъщава във Великия брамин, София Ловджиева – прислужница на Гамзати, а Бранимир Недков ще е Дугманта Раджа. Трио сенки ще изпълнят Нанако Сато, Натали Иванова и Илина Константинова, а в атрактивния индуски танц ще се представят Натали Иванова, Кирчо Желязков и Теодор Цаков.

След представянето в Бургас, „Баядерка“ ще гостува и на сцената на Драматичен театър „Йордан Йовков“ в Добрич.

Даниела Туртуманова-Стоянова e родена през 1995 г. в София и е възпитаничка на Национално училище за танцово изкуство. Висшето си образование завършва в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, специалност  „Балетна педагогика“. Дебютира в главна роля в балета „Лешникотрошачката” още през 2014 г., когато е на 18-годишна възраст, и работи в Държавна опера – Бургас едва от два месеца. През годините изиграва още редица други главни роли в балетите „Спящата красавица”, „Пепеляшка”, „Куклената фея”, „От табора до небето”, „Приказни сезони”,  „Червената шапчица”, „Зле опазеното момиче”, „Капан за птици” и други. Носител е на множество награди като изпълнител и педагог, а в Бургас ръководи и „Балетна школа за принцеси”.