Екологична инициатива на АПИ в Бургас

По инициатива на Агенция „Пътна инфраструктура“ се проведе акция по залесяване в района на новоизградения обходен път на Бургас. Служители на пътната администрация засадиха фиданки от широколистния вид Koelreuteria paniculat. Дърветата от този вид са известни със своята устойчивост, възможността си да растат в бедни почви и замърсена среда, което го прави изключително подходящи за градско и извънградско озеленяване.

Инициативата за засаждането им е част от заключителните събития по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г., а целта е да се популяризира идеята за екологично чист транспорт, опазване на природата, намаляване на вредните емисии в райони с интензивен пътен трафик.

Обходният път на град Бургас е един от проектите, реализирани с финансиране от оперативната програма. С изграждането му трафикът на пътуващите от Западна и Северна България се изнесе извън Бургас, с което значително се повиши безопасността на движение, комфортът на пътуващите, както и времето за придвижване.

Пренасочването на транзитния трафик извън урбанизираната част на града намали и замърсяването в жилищните квартали.