Железничарите се канят да протестират

Железничарите са в протестна готовност. „Единодушно се взе решение, че така не може да се кара”, обясни пред – председател на Синдиката на железничарите. Той прогнозира, че до протестни действия може да се стигне в близките 10 – 15 дни. Иска се оставката на ръководството на НКЖИ заради „некомпетентност и неадекватни действия”. По думите му, няма разбиране от страна на ръководството на проблемите на железничарите. Сред причините за недоволството са и неуредици с новия Колективен трудов договор, срокът на стария изтича в края на май.

НКЖИ е най-големият работодател в България, напомни Петър Бунев. Той посочи, че работните места там са 11 500, но незаетите са 1300 и броят им расте прогресивно. Средната възраст на работещите в компанията е 50+. Има и голям дял на работещи пенсионери, очерта картината председателят на синдиката. Продължаваме да влошаваме услугата, обобщи Бунев във връзка със закъсненията на влакове. Според него „цялата инфраструктура е разкопана”, а на много места работниците работят без необходимата предпазна техника.

„От отсрещната страна на преговорите срещаме стена, която дори не иска да осъзнае в какво състояние вече се намираме. В лицето на ръководството виждаме само обслужващ персонал на строителните фирми. Буквално през последната седмица ние имаме загубени повече от 200 работни места. Хората стават все по-малко. И никой не ще да обърне внимание защо се случва това”, оповести Петър Бунев.

От синдиката посочиха, че вече месец и половина се водят преговори, но до съгласие не може да се стигне, както и до разбирателство от страна на работодателя за проблемите. Бунев добави, че с колегите от „Подкрепа” са на едно и също мнение, така че в действията си ще бъдат единни.