Живко Коцев е привлечен като обвиняем за участие в ОПГ

Живко Коцев е привлечен като обвиняем за участие в организирана престъпна група, в която са участвали Петя Банкова, Марин Димитров и Стефан Димитров. По делото има още един обвиняем – Никола Николов – Паскал, който се води в неизвестност и е обявен за издирване. Това бе съобщено официално от Софийската градска прокуратура. На Коцев му е наложена парична гаранция в размер на 20 000 лева.

Според прокуратурата преди две седмици Коцев доброволно е поискал да бъде защитен свидетел по разследването, вероятно надявайки се да не бъде обвинен и той. В показанията си пред Комисията за противодействия на коруцията  Живко Коцев е разкрил цялата престъпна дейност на групата и е обявил, че е бил близък с контрабандистите баща и син Димитрови. Той е признал и за многобройни срещи с баща и син Марин и Стефан Димитрови, като същите са документирани с обилен снимков материал от разследващите.

На излизане от Антикорпционната комисия бившият главен секретар на МВР Живко Коцев запази пълно мълчание. Адвокатите му обаче обясниха за медиите, че са напълно убедени в неговата невинност.

Вчера пред депутатите от специално създадената да разследва случая комисия председателят на ДАНС Пламен Тончев обясни, че аферата е разработвана повече от девет месеца. Според него задържаните Марин и Стефан Димитрови, както и митичната фигура в контрабандата Никола Николов – Паскал, са имали влияние върху висши служители от МВР, митниците и съдебната система. Според председателя на ДАНС около 10 съдии, следователи служители на МВР и прокурори са подпомагали дейността на този канал.