Жълт код за горещо време днес

Предупреждение от първа степен – жълт код, за горещо време с максимални температури между 34 и 39 градуса, издаде за цялата страна за днес, 11 юни 2024 г., Националният институт по метеорология и хидрология.

Днес отново ще бъде предимно слънчево. Следобед над планините и планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места там ще има краткотрайни валежи. Ще духа слаб югозападен вятър. Времето остава горещо с максимални температури между 34 и 39 градуса, малко по-ниски температури по Черноморието, а в София – около 33 градуса.

В планините ще бъде предимно слънчево, след обяд ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали. Ще духа слаб, по високите и открити части – умерен югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 27 градуса, на 2000 метра – около 19 градуса.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево с бризов вятър. Максималните температури ще са между 27 и 32 градуса. Температурата на морската вода е 22 – 24 градуса, край Шабла е 18 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1 – 2 бала.

Продължителността на деня е 15 часа и 17 минути.

На хората се препоръчва по възможност да не излизат в най-горещото време на деня, да приемат течности – вода, сокове, айран, както и да използват слънцезащитни кремове, тъй като изгаряния от слънцето могат да се получат и при продължително стоене на сянка.