Започна съдебното заседание за убийството на двама полицаи в Бургас

В Окръжния съд в Бургас започна разпоредителното заседание по делото за смъртта на двамата полицаи, убити от автобус с нелегални мигранти в центъра на Бургас. Тежкият инцидент е от лятото на 2022 година. Обвиняем за смъртта на двамата полицаи е сириецът Омар Аднан. Той е шофирал пътническия автобус, натоварен с 47 нелегални мигранти, който след гонка с опитващите се да го спрат се блъска в патрулния автомобил, спрян на пътя му.

Автотехническа експертиза е установила, че вместо да спре Омар е навлязъл в кръгово кръстовище в Бургас с близо 80 км/час, или два пъти по-висока от разрешената скорост, и умишлено се е врязал в полицейската кола, която е била с включена сигнализация. При сблъсъка на място загинаха двамата полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев.

„Сириецът Омар не е прегазил умишлено двамата полицаи, а се опитал да направи спасителна маневра и да ги избегне. Защитата му ще пледира за намалено наказание.“ Това каза адвокатът му Калин Янев. Омар продължава да твърди и че е бил непълнолетен към момента на инцидента.

Наблюдаващият прокурор Димитър Узунов обаче е категоричен, че държавното обвинение е събрало всички необходими доказателства, за да квалифицира престъплението като умишлено и особено тежко.