Заседание на съвета НАТО – Украйна

Министърът на отбраната Атанас Запрянов участва в извънредно заседание на Съвета НАТО – Украйна на ниво министри на отбраната на страните – членки на алианса, и на Украйна, което се състоя чрез видеоконферентна връзка. Заседанието беше председателствано от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и в него участва и президентът на Украйна Володимир Зеленски. Министрите и президентът Зеленски обсъдиха актуална информация за ситуацията на бойното поле в Украйна и настоящите и бъдещи потребности на страната.

Дискусията обхвана още необходимостта от продължаване на дългосрочната политическа, практическа и военнотехническа подкрепа за Украйна. Генералният секретар на НАТО приветства оказваната от съюзниците помощ. Акцент беше поставен върху продължаване на усилията за необходимата подкрепа за Украйна. Съюзниците потвърдиха ангажимента си за укрепване на отбраната на Украйна с убеждението, че това е в интерес на тяхната собствена сигурност.

В изказването си пред форума министър Запрянов подчерта подкрепата на България за Украйна и посочи, че ще продължаваме да предоставяме помощ на страната в рамките на нашите възможности.

На срещата на върха във Вилнюс през юли 2023 г. съюзниците взеха решение за създаване на Съвета НАТО – Украйна, припомнят от Министерството на отбраната. Той дава възможност за съвместни консултации, вземане на решения и дейности, и също така служи като механизъм за консултации при кризи между НАТО и Украйна.