Иван Грошев – „Сами си скъсяваме сезона”

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май 2024 г. и са от Великобритания. На 17 май ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.

По този повод председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес да бъдат готови за началото на сезона.

„Има очевидно изчакване. Много от участниците в създаването на туристическия продукт изчакват курортите първо да се напълнят и след това да започнат дейността си. Така се получава омагьосан кръг. Когато пристигнат първите гости, те виждат едни полуготови, полуотворени, полуработещи курортни зони. На следващата година те решават да дойдат по-късно. Съответно тези, които отварят бизнеса си, когато се напълнят курортите, също отварят по-късно. И така сами си скъсяваме сезона”, коментира Грошев пред медии.

„Едно от основните неща, които посочват и чуждестранните туроператори, е, че в началото на сезона, когато имаме най-много нужда от гости, ние не показваме готовност и по-скоро оставяме впечатлението, че курортите не работят или поне не работят с темпа, с който е адекватно да се посрещат гости”, обясни той.

За сезона 2024 г. Грошев прогнозира следното. „От пазар Англия очакваме най-приличния ръст. От пазар Германия очакваме числа, подобни на миналата година. Най-голям брой туристи вероятно ще посрещнем от Румъния. Ако Шенген се беше случил и по отношение на сухопътния транспорт, със сигурност резултатът щеше да е по-добър. Румънският пазар ще бъде лидер в абсолютни стойности. След това допускам, че Полша ще се представи доста добре, заедно с Великобритания. Пазари 4 и 5 вероятно ще бъдат Чехия и Германия.”

„Имаме добър туристически продукт, но не успяваме да го представим на външните пазари. На нас ни липсва тази комуникационна политика. Важно е тук да бъдат отделени средства и те да бъдат изхарчени по адекватен начин,” заключи Грошев.