Израстването на Алексей Петров: От милиционерското училище до щатен служител в Шесто управление на ДС

Написано от Христо Христов  

Алексей Петров като млад кадър на Специализираното милиционерско училище в Пазарджик, което завършва през 1981 г. | Източник: Comdos.

Убитият днес (16 август 2023 г.) Алексей Петров бе влиятелна и една от малко оцелелите фигури от зората на силовото застраховане в началото на прехода след краха на комунистическия режим през 1989 г. в качеството си на основател на застрахователната компания „Аполо и Болкан“.

През следващите три десетилетия той успя не само да запази, но и да развие и утвърди своето голямо влияние в застрахователния бизнес в България чрез компанията „Лев инс“, независимо от показния му арест през 2010 г. като лидер на престъпна група „ОКТОПОД“ за рекет и изнудване (впоследствие оправдан).

През годините на прехода той стана известен и с влиянието си в съвременните служби за сигурност като съветник на първия директор на ДАНС Петко Сертов по време на правителството на Станишев и тройната коалиция.

А също така и негласен посредник за организирането на тайни срещи между представители на властта (министърът на вътрешните работи от БСП Румен Петков) и лица от подземния свят (т. нар. братя Галеви и Златко Баретата).

Неговата безкомпромисност и бруталност към противници и опоненти, както и използването на широк арсенал от методи за дескредитация и заплахи към тях е пословична.

Този характер и стил на действие е формиран не къде да е, в репресивните структури на тоталитарната БКП, на която той е член от 1988 г.

Показателно е, че повечето медии случайно или не днес пропускат да отбележат факта, че Алексей Петров е бил щатен служител на Шесто управление на Държавна сигурност за борба с идеологическата диверсия в създаденото през 1985 г. направление „Терор“ към чиято структура е поставен и Специализирания оперативен милиционерски батальон (баретите).

Именно там той се оформя като един от най-перспективните кадри и фигура с лидерски качества, която показва съобразителност и хладнокръвие при изпълнение на задачите.

Преди това Алексей Петров завършва Специализирането милиционерско училище в Пазарджик (1981).

Въпреки перспективите и кадровото израстване Алексей Петров доброволно напуска структурите на МВР през 1992 г. по време на правителството на СДС.

Вижте израстването на Алексей Петров, както и всички подробности от неговото минало в МВР-ДС в Регистъра на сътрудниците на ДС – ТУК.

https://desebg.com/spec/5595-2023-08-16-17-41-10?fbclid=IwAR2V2KZ_Yljss9JcF_43bS1sts7_xrg21bBD9yEi9pXJJ1fHvZkObW9MKlw