Илхан Кючюк – страната ни изостава пагубно

„До този момент България се е възползвала много малко от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Последният транш е от декември 2022 година и е 2,7 млрд лева, през следващите две години не сме получавали пари –  към днешна дата това е първият и последен транш за страната ни.“ Това заяви пред студенти евродепутатът Илхан Кючюк по време на публична лекция в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Евродепутатът и съпрезидент на партия „Алианс на либералите и демократите за Европа“ бе поканен да изнесе пред студентите на университета лекция на тема „Quo Vadis, Europa?“.

Кючюк сподели, че са необходими важни решения, които да гарантират, че Съюзът може да работи като едно цяло. Той бе категоричен, че след предизвикателствата от последните години, ЕС е научил урока си, че политиката на консенсуса трябва да взима превес. По думите му бъдещите членове на ЕП трябва да настояват България да има гъвкавост, за да може средствата, които са били заделени първоначално по Плана за възстановяване и устойчивост да стигнат до страната ни.

„Необходими са и повече усилия в посока приемането на България в Еврозоната, защото конвергентният доклад няма да бъде добър, поради пропускането на много възможности. Темите Еврозона и Шенген трябва да бъдат много високо в дневния ред на българския политически дебат след изборите.“, категоричен бе евродепутатът.