Интересен експеримент на Мирян Колев в Бургас

Музикантът и мултидисциплинарен артист Мирян Колев, който работи в сферата на експерименталната, електроакустична, ембиънт, импровизационна музика и саунд арт, ще представи в Бургас най-новия си проект – Plant/Human Duo, или дует между растение и човек. Събитието е обявено за 19 юни 2024 г. в Регионалната библиотека „Пейо К. Яворов”, съобщават от културната институция в морския град.

За последните 10 години Мирян Колев има зад гърба си близо 300 събития в 30 страни по света, включително и множество съвместни проекти с визуални и пърформанс артисти и танцьори. В най-новия си проект той избира да направи дует с живи същества, каквито публиката не е свикнала да чува – растения. За целта използва устройства и сензори, прикрепени към листата на растения, които преобразуват техните биоритми в звук, а след това артистът ги видоизменя със звукови ефекти в реално време.

В проекта си Колев използва като основа множеството изследвания в областта на биоакустиката. Целта му, както той сам я описва, е да придаде звукова естетика на тази генеративна органична електронна музика, за да покаже, че човекът и растението могат да направят дует, а защо не и оркестър. Така той ще демонстрира и как чрез технологията можем да разбираме средата си по-добре и да общуваме с нея на различни.