Иранският президент е загинал

Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал при хеликоптерната катастрофа заедно с външния министър на страната, съобщава иранската агенция „Мехр”, цитирана от „Ройтерс”. По-рано бе съобщено, че спасителните екипи са достигнали до хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси. Ирански представител е заявил, че машината е изгоряла напълно при катастрофата, а надеждите Раиси да бъде намерен жив са малки.

Държавната телевизия съобщи, че снимки от мястото на инцидента показват, че самолетът се е забил в планински връх, въпреки че няма официални данни за причината за катастрофата.

Иранският вицепрезидент Мохсен Мансури потвърди смъртта на президента Ебрахим. Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей, който притежава върховната власт с последна дума по външната политика и ядрената програма на Иран, по-рано се опита да успокои иранците, като заяви, че няма да има смущения в държавните дела.

Кой е Ебрахим Раиси? Той спечели президентските избори в Иран през 2021 г. при гласуване с най-ниската избирателна активност. Той разпореди затягането на законите за морала, беше начело на кървавото потушаване на антиправителствените протести и държеше твърда линия в ядрените преговори със световните сили.

След смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер веднага възниква въпросът кой ще го наследи начело на правителството. Раиси не само се очакваше да наследи 85-годишния върховен лидер аятолах Али Хаменей, но смъртта му има последици и за бъдещето на един от най-могъщите постове в Близкия изток.

Каква е разликата между върховен лидер и президент? Върховният лидер, известен още като Велаят-е Факих в шиитската ислямска теология, е върховният властител в Иран и отговаря за вземането на всички важни решения, свързани с държавата. Върховният лидер, длъжност, установена след Ислямската революция от 1979 г., е също така държавен глава и върховен главнокомандващ.

За тази длъжност се допускат само мъже. Според вида ислямско право, което се прилага в Иран, тя трябва да бъде дадена на високопоставен шиитски теолог, който трябва да е с ранг поне на аятолах – макар да е спорно дали самият Хаменей някога е достигнал това ниво. Междувременно президентът в Иран е ръководител на изпълнителната власт в страната и се избира в строго проверен изборен процес на всеки четири години. Президентът контролира правителството и, в зависимост от политическия произход и силата на този човек, може да натрупа голямо влияние върху държавната политика и икономиката.

Според конституцията на Иран при смърт на президента първият вицепрезидент поема временно ръководството. Заедно с ръководителя на съдебната система и председателя на парламента те провеждат нови президентски избори в рамките на 50 дни.