И в Германия премахват таксата за газа

Германия планира да отмени спорна такса за съхранение на природен газ, която се събира от съседните й държави, които купуват синьо гориво от нейните газохранилища. Това обяви високопоставен представител на германското министерство на икономиката. Неговото изявление идва, след като Австрия, Чехия, Унгария и Словакия обявиха, че тази германска такса пречи на усилията им да ограничат използването на руски природен газ и да го заменят със синьо гориво от други страни.

Когато този природен газ се транспортира през територията на Германия и тя налага допълнителна такса върху стойността му, той става много скъп. Заради това за съседните й страни не е изгодно да го купуват, посочват експерти.

Австрия, Чехия, Унгария и Словакия призоваха Европейската комисия да разреши проблема. В резултат на това управляващите в Берлин се съгласиха да премахнат спорната такса. Това обаче няма да стане преди началото на 2025 г., тъй като е необходимо да бъдат предприети законови промени, посочи в Брюксел германският държавен секретар по въпросите на енергетиката Свен Гиголд.

Германия въведе таксата през есента на 2022 г. Тогава ЕС беше на прага на енергийна криза заради рязкото ограничаване на руските газови доставки на фона на агресията на Москва в Украйна.