И тази година – „Зелен форум”

Списание „Мениджър” организира за 15-а поредна година „Зелен форум” – проект, който слага на фокус актуалните въпроси за зеления преход, климата и енергетиката, съобщиха от списанието. Конференцията ще се състои на 4 юни 2024 г.в „Интер експо център” в София от 12:30 часа.

С 2,3 градуса се е повишила температурата в Европа в сравнение с прединдустриалните нива, което прави Стария континент най-бързо затоплящия се в света. Това ни поставя в по-голям риск от екстремни горещини, суши, пожари, наводнения, които от своя страна ще окажат влияние върху здравето ни, енергийните и водните ни ресурси, земеделието ни, икономиката ни.

Само през последните 3 г. икономическите щети от екстремното време в Европа са донесли 50 млрд. евро загуби на година, заяви пред списанието д-р Джули Беркманс. Тя е един от авторите на първа по рода си оценка на риска от климатични промени на Европейската агенция по околна среда. Според оценката континентът не е достатъчно добре подготвен за новото екстремно нормално, а адаптацията е единствената краткосрочна стратегия за намаляване на климатичните рискове.

С каква скорост се движи зеленият преход в Европа, каква ще е цената и какви възможности ще се открият – тези въпроси ще бъдат дискутирани с участниците в „Зелен форум”. Те ще обсъдят още дали има осъзнатост за климатичните промени в управляващите и каква е стратегията за действие в България.

Ще има разговори и за енергийния потенциал на страната ни, който може да се разгърне в този прекрояващ реалностите период, ако се преборят зависимостите в сектора, допълват организаторите. Последствията за бизнеса от климатичните промени също са налице. Именно затова са поканени компании да споделят опит в устойчивите политики и отчетност, посочват от „Мениджър”.