Какво време ни очаква до края на май?

До края на месец май в по-голямата част от страната, с изключение на Югозападна България, температурите ще останат по-ниски от климатичната норма и валежите ще продължават. Това каза гл. ас. д-р Анастасия Стойчева ръководител на отдел „Метеорологични прогнози” в Националния институт по метеорология и хидрология.

„Влизаме в пролетно-лятна циркулация, при която ще има превалявания в отделни райони, а в други няма въобще да вали. Съвсем не сме приключили със снега. Във вторник ни очаква застудяване, макар и краткотрайно, но все пак в Предбалкана, в Североизточна България има повишена вероятност дъждът да премине в сняг. Топъл въздух от запад ще навлезе в страната днес, 16 май 2024 г., но във вторник от североизток ще нахлуе студен въздух, придружен с валежи. Снегът ще слезе до около 1800 м. В София вероятно ще вали само дъжд утре$, прогнозира Стойчева

Дъждът в страната през последните два дни е бил интензивен. Тази сутрин най-ниската измерена температура е в Добрич – 1 градус, което е много ниско за май.

Месец май върви с температури до 5 – 6 градуса под климатичните норми и напред не се вижда период, който да ни откара в положителна тенденция с по-високи температури.

В събота валежите ще намалеят и леко ще се затопли, но няма да е за дълго – в неделя отново се очакват силни дъждове и гръмотевици. Ще има и условия за градушки.

През следващата седмица температурите ще продължат да се понижават, защото навлизаме в нов период с почти ежедневни валежи.