Камелия Нейкова – можем да се справим с избори 2 в 1

Мисля, че ще се справим с избори „две в едно”, увери председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова президента Румен Радев. Разлика от една седмица за провеждането на изборите ще доведе до сериозни затруднения в работата на ЦИК, посочи тя.

ЦИК ще организира изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание така, както е разписано в Изборния кодекс, каза Нейкова. „За изборите за членове на Европейски парламент ЦИК до голяма степен е готова, защото за тях беше ясно, че ще се произведат във всички държави от Европейския съюз в периода от 6 до 9 юни. Още от началото на тази година подготвяме документи, изборни книжа, решения и обществената поръчка, която стартира на 15 март. Ако изборите бъдат „две в едно“, ще се наложи да обявим нова обществена поръчка, тъй като няма законова възможност тази да се измени, и ще влезем в един период на нови срокове, които изискват технологично време между 25 и 30 дни, за да се проведе законосъобразно тази процедура“, обясни още тя.

Според Камелия Нейкова, ако разликата между двата вида избори е една седмица, това ще доведе ЦИК до невъзможност да изпълни законовите си задължения. „В изборите за членове на Европейския парламент резултатите се обявяват в срок не по-късно от три дни от изборния ден. В срок от пет дни трябва да се обявят имената на избраните членове на Европейския парламент от България. В изборите за Народно събрание резултатите от изборите се обявяват не по-късно от четири дни от изборния ден, а имената на избраните народни представители се обявяват не по-късно от седем дни след изборния ден. Дали изборите за членове на Европейския парламент биха били първи, а след една седмица – за Народно събрание, или обратно – това при всички случаи ще доведе до невъзможност да се приемат всички изборни книжа и материали от секционните избирателни комисии, от районните избирателни комисии, както и тези извън страната“, добави председателят на ЦИК.

„Ако изборите са на различни дати, трябва да има време – поне две или три седмици, за да се организира изборният процес спокойно, за да не се създава напрежение и суматоха. Когато времето е кратко, това може да рефлектира и върху качеството на изборния процес, и той да не се проведе съобразно очакванията на избирателите и на участниците в изборите“, посочи още председателят на ЦИК Камелия Нейкова.