Камелия Нейкова – такова 2 в 1 досега не сме имали

„Изборите 2 в 1 и изборите на различни дати си имат своите предимства и недостатъци. Ако изборите са на една и съща дата, ще се спестят разходи – логистика и транспорт, свързани с машинното гласуване, разходи за възнаграждения на избирателните комисии.

Трябва внимателно да се подходи в организацията на изборния процес. Има различни избирателни права както за избирателите, така и за кандидатите.

В изборите за Европейски парламент има изискване за уседналост, в тези за Народно събрание – няма. При двата вида избори избирателни секции се разкриват на различни места. Такава комбинация не сме имали досега. Има и специфични изисквания в Изборния кодекс за бюлетините“, заяви днес, 3 април 2024 г., пред медия председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

По думите й, ако изборите са 2 в 1 се позволява дадена партия да запази номера си, когато е регистрирана за участие и в двата вида избори.

„Вероятно ще може да се гласува с една машина и на двата вида избори. Държавата разполага с малко повече от 12 000 устройства за машинно гласуване. Ще трябва да се обърне специално внимание на изработването на електронните бюлетини”, допълни Камелия Нейкова.