Кой всъщност е словашкият премиер Роберт Фицо?

Словашкият премиер Роберт Фицо, за когото бе съобщено, че е с опасност за живота, след като беше прострелян в сряда, пое властта за четвърти път миналия октомври и обърна външната политика на страната към по-проруски позиции. Той също така започна реформи в наказателното законодателство и медиите, предизвикали опасения, че така се отслабва върховенството на закона.

В трите десетилетия политическа кариера 59-годишният Фицо умело лавира между традиционни проевропейски и националистически анти-брюкселски и антиамерикански позиции, като същевременно показва готовност да промени курса според общественото мнение или съобразно развитието на политически реалности. През последните четири години той възприе по-крайни позиции, които включват остри критики към западните съюзници, обещания за спиране на военната подкрепа за Киев, противопоставяне на санкциите срещу Русия и заплахи за налагане на вето на всяка бъдеща покана за членство в НАТО за Украйна. Неговата коалиция спря държавните словашки доставки на оръжия за Украйна и Фицо говори за това, което той нарича западно влияние във войната, което само довело до взаимното избиване на славянски народи.

Въпреки това Фицо остава непоколебим през цялата си кариера по отношение на обещанията да защити стандарта на живот на онези, които се чувстват изоставени в страна, където условията за мнозина бавно се изравняват с тези в Западна Европа и където мнозина пазят сравнително приятни спомени от комунистическата епоха.

Неговият предизборен призив „Нито един патрон” за Украйна привлече гласоподавателите в 5,5-милионната страна от НАТО, където само малцинство вярва, че Русия е виновна за войната в Украйна. Фицо, когото анализаторите смятат за вдъхновен от унгарския премиер Виктор Орбан, каза, че са му присърце словашките интереси и иска войната да приключи. „Ние смятаме Виктор Орбан за един от онези европейски политици, които не се страхуват да защитават открито интересите на Унгария и унгарския народ”, даде пример Фицо в отговор на въпрос на „Ройтерс” миналата година. „Той ги поставя на първо място. И това трябва да е ролята на един избран политик – да се грижи за интересите на своите избиратели и на своята страна.”

Роден в работническо семейство, Фицо завършва право през 1986 г. и се присъединява към тогавашната управляваща комунистическа партия. След падането на комунистическото управление през 1989 г. той работи като адвокат в държавната администрация, печели място в парламента от името на преименуваната Комунистическа партия и представлява Словакия в Европейския съд за правата на човека. Фицо ръководи партията SMER – Социалдемокрация от 1999 г. насам, след като я създаде, за да се противопостави на реформисткия дясноцентристки кабинет.

Той използва недоволството от либералните икономически реформи за първата си изборна победа през 2006 г. Но той също така подкрепи курса за приемане на еврото през 2009 г., въпреки че сформира правителство с националисти.

Вторият му кабинет се осъществи, след като друга дясноцентристка коалиция се разпадна две години по-късно, а твърдата позиция срещу мигрантите му помогна да спечели преизбиране през 2016 г. След тази победа той обяви, че иска Словакия да бъде като част от ядрото на ЕС заедно с Франция и Германия .

Политическият му късмет обаче му изневери през 2018 г., когато журналистът Ян Куциак, който разследваше подкупи на високо ниво, и годеницата му Мартина Кушнирова бяха убити от поръчков убиец. Това предизвика масови протести срещу корупцията и Фицо бе принуден да подаде оставка. SMER загуби властта на изборите през 2020 г. от партии, обещали да изкоренят корупцията, и неговата партия се разцепи.

С подкрепа в социологическите допитвания под 10% Фицо се опита да отговори на страховете на избирателите по време на пандемията от коронавирус, когато осъди правителствените здравни мерки. Той стана най-видният политически представител на движението срещу маските за лице или ваксинацията. В същото време той се възползва от недоволството от разправиите сред управляващите и повдигна съмнения за техния прозападен курс, подхранвайки проруските наративи в социалните мрежи, масово разпространени из Словакия.

Фицо също така се измъкна от обвиненията в подкупи, които преследваха партията му по време на политическата му кариера. Той беше обвинен в престъпен заговор през 2022 г. за използване на полицейска и данъчна информация срещу политически врагове – обвинения, които той отрече и които по-късно бяха оттеглени.