КОМИСИЯТА ПО ПЕТИЦИИТЕ В ЕП ПРЕПРАТИ “СТОКИРАНЕТО” НА МАРИЯ ГАБРИЕЛ НА КОЛЕГИЯ ДОМИНИРАНА ОТ ГЕРБ

Комисията по петициите в ЕП препрати “стокирането” на Мария Габриел на колегия доминирана от ГЕРБ

Петицията, с която над 1500 души поискаха от Европейския парламент да разследва случая с евтиното общинско жилище на Мария Габриел е била разгледана от Комисията по петициите, която се е обявила за некомпетентна да се произнесе по същество и е изпратила текста на Колежа на Квесторите в Европейския парламент, “за да го вземе предвид в процеса на своята дейност”.

Колежът на Квесторите се грижи за административните и финансовите въпроси, които са свързани с изпълнението на мандата на евродепутатите. Той се състои от 5 члена – двама от ЕНП, един от европейските социалисти, един либерал и един консерватор. Негов председател от миналото лято е депутатът Андрей Ковачев, който е излъчен от ПП ГЕРБ, също като Мария Габриел.

Така на практика един въпрос за конфликт на интереси и злоупотреба с обществени средства на политик от мажоритарната в ЕП партия ЕНП попада в ръцете на доминирана от ЕНП колегия, в която шеф е партиен колега на Габриел.

Биволъ припомня, че Мария Габриел като евродепутат е ползвала с години евтин апартамент за “наши хора”, предоставен от фирма на Софийска община, управлявана от нейната партия ГЕРБ. Пред списание A-Specto Габриел заявява, че  поискала помощ от общината, “за да си стокира нещата” – разбирай да използва жилището от над 100 кв. м. в престижния софийски район като склад. От пресцентъра на ГЕРБ уточниха, че Габриел е напуснала апартамента през месец май 2013 г.

Разследването на Биволъ обаче намери сериозни доказателства, че Мария Габриел е продължила да използва евтиния апартамент след май 2013 г. Всъщност тя е прекратила плащането на сметките за електроенергия за същия апартамент през май 2017 г. Като се отчете разликата с пазарната цена за периода от 2010 г. до май 2017 г., въпросната помощ от Софийска община може да достигне 50 000 евро.

Друг факт, установен от разследването е, че Габриел изобщо не е декларирала тази помощ пред Европейския парламент през 2012 г., въпреки задължението да го направи.

“Има ясни правила в Европейския парламент как да се декларират подаръци. Ако евродепутат получи апартамент под пазарната му стойност, това трябва да бъде считано за облагодетелстване и ако не е декларирано представлява нарушение на Кодекса за поведение на Европейския парламент и трябва да бъде санкционирано” – казва пред Politico експертът от “Прозрачност без граници” Даниел Фрънд.

В такива случаи думата има председателят на ЕП, който съгласно член 8 от Кодекса за поведение на членовете на Европейския парламент трябва да информира Консултативния комитет “когато са налице основания да се предположи, че даден член на Европейския парламент вероятно е извършил нарушение на настоящия кодекс за поведение”.

Председателят Антонио Таяни (от ЕНП) обаче отказа да сезира Консултативния съвет, а на изслушването в ЕП на Габриел като кандидат за еврокомисар, нито една политическа сила не зададе неудобен въпрос за стокирането, както отбеляза брюкселското издание на Politico.

Образувалата се омерта около очевидния скандал със злоупотребата с обществени средства и конфликт на интереси на бъдещия еврокомисар предизвика и петицията, събрала 1 557 подписа.

Отказвайки да се произнесе по този казус и предавайки топката в ръцете на политическото семейство на Габриел, Европейският парламент сега демонстрира черно на бяло, че в Брюксел няма независима и надеждна институция, която да защитава европейските граждани срещу корупцията, проникнала на най-високо ниво.

Друг аспект на скандала, оставящ лош вкус е, че Мария Габриел е излъгала за периода, през който е ползвала евтиния апартамент. Парадоксът е, че в качеството си на еврокомисар сега тя е особено активна срещу “фалшивите новини”, тоест медийните лъжи и манипулации, с които обещава да се бори.

Биволъ ще продължи да следи развитието на петицията и отношението, което ще вземе Колежът на Квесторите, макар че то изглежда предопределено. Междувременно разследването на A-specto и Биволъ за стокирането на Габриел беше удостоено с награда за „Професионална и гражданска етика“ “Самуел Франсес” на петия конкурс за журналистически публикации на български или  испански език „Светове и цветове”, организиран от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ).