Местан стигна дъното, иска признаване на турско малцинство

Българските турци обаче не желаят да са малцинство, защото чрез родината си България се чувстват граждани на ЕС, коментира адвокат Емил Василев

Председателят на ДОСТ Лютви Местан поиска признаването на турско малцинство в България.

В Албания 50 000 българи са национално малцинство, а близо милион турци в България какви сме, написа той във Фейсбук.

„Общото в политиката спрямо малцинствата на България и Албания е, че и двете държави са подписали и ратифицирали Рамковата конвенция за защита на националните малцинства на Съвета на Европа, като България стори това на 18.02.1999 г. със закон, приет от 38-то НС. Дотук с приликите. За разлика от България обаче, Албания не само ратифицира Конвенцията, но и признава факта на съществуване на национални малцинства върху своята територия. Прави го със специален Закон за малцинствата“, добавя бившият депутат.

„Съгласно този закон, гласуван на 19.10.2017 г., албанският парламент поименно изброява 9 малцинства, сред които е и българското национално малцинство в Албания. Подходът в политиката на България далеч не е така последователен, а по-скоро е имитационен. България подписа и ратифицира Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, но видно от декларацията, с която законът е приет, в България има лица, принадлежащи към малцинства, като се отрича съществуването на самите малцинства“, коментира лидерът на ДОСТ.

„Затова и в Конституцията се говори за етническа принадлежност, за етнически и религиозни различия, но българският законодател категорично им отказва статут на малцинство. Това е класически арогантна политика на двойни стандарти. 50 000 българи в Албания имат статут на национално малцинство, а например близо един милион турци в България не са! Какво сме тогава ?!… Просто лица с различна етническа, религиозна и културна принадлежност. Какво още е необходимо, за да придобият тези различия качественият, юридически статут на малцинство?“, пита Местан.

„Отговор няма … Или отговорът е още по-циничен – просто не ви признаваме … Но отговорът така или иначе предстои … Той е дължим!“, добавя той.

„Местан стигна дъното. Не разбира едно простичко нещо: че българските турци не желаят да са малцинство, защото чрез родината си България се чувстват граждани на Европейския съюз. Те пътуват свободно и работят без ограничения навсякъде из Стария континент. Тия, които чувстваха по-силна връзката си с Анадола, отдавна се изселиха“, коментира адвокат Емил Василев.