Мораториумът падна, политиците са глупаци

След като народът знае, че управляващите го са мутри, крадци и глупаци, то изборите са били пълна манипулация

Спорният мораториум върху иновативните медикаменти тласна всички партии в Народното събрание към консенсус. В резултат, ще има промяна в приетия преди дни закон за парите на здравната каса. Същевременно Надзорният й съвет включи нови заболявания, за които да плаща, съобщава бТВ.

Депутатите ще гласуват промяната утре – и на първо, и на второ четене. Това не е нарушение на правилника, но се случва само когато по спешност трябва да се приеме някакъв закон.

За да стигне иновативното лечение до пациентите не е достатъчно мораториумът да падне. Касата трябва да сключи договори с фармацевтичните компании за отстъпки от цените . След това те трябва да влязат в списъка с платените от касата.

Всички парламентарни групи подкрепиха идеята да отпадне мораториумът върху лекарства

Утре промяната ще влезе в пленарната зала

„Радвам се, че има политическа воля тази огромна грешка да бъде поправена“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Междувременно, надзорът на касата реши да плаща за още 4 заболявания, чието лечение досега не поемаше. Сред тях са хемангиом (доброкачествен тумор) и белодробна фиброза.

„Пак се обръщаме на 180 градуса. Правят циркове за пред народа. Няма пари за иновативни лекарства – оп изваждаме и даваме, няма пари за БАН – оп изваждаме и даваме. Какво излиза, че разбирате за глупавото си решение от реакцията на хората. Тогава изводът е, че самите управляващи, взимащи глупави решения са глупаци!“, коментира бунтар, който се представя във форумите с ник дядо Добри.

„Но след като, народа скача срещу решенията на глупаците, не би следвало същия този народ да ги е избрал, няколко месеца по – рано, защото глупащината с отмятането и преобръщането се случва от първия ден на първия мандат на Бойко. Това от своя страна налага пък тревожния извод, че след като народът знае, че управляващите го са мутри, крадци и глупаци, то изборите са били пълна манипулация!“, добавя той.