Надяваме се да сме в еврозоната от 2026 г.

Вероятността да влезе България в еврозоната през 2025 г. е много малка, никой никога не е влизал в зоната в средата на годината. Да се надяваме, че бихме могли да го направим в началото на 2026 г. Това заяви финансистът Левон Хампарцумян в интервю пред БНР.

„Трябват организирани усилия. Не е задължителна политическата стабилност, ако хората, които се сменят в управлението на държавата, продължат да работят в същата посока. Риск има, ако се появят в управлението талибани”, предупреди Хампарцумян.

„Политическата криза у нас има съществен принос, но не е единствената причина. Усилията преди години бяха с искреното желание и възможности да влязат в банковия съюз, направиха съществени стъпки и после се забавиха. Хърватска ни изпревари, а те не са с по-различна икономика от нашата. Там обаче правителството и населението искаха и то се случи”, коментира финансистът.

Левон Хампарцумян похвали БНБ, че е подготвена за присъединяване към еврозоната, но „тази готовност струва пари, досегашните усилия ще дадат плод, но ще трябва да се харчат още пари”.