Наследници на еврейско семейство дариха два натюрморта на Лувъра

Над 100 000 културни ценности – картини, археологически паметници, ценни старинни ръкописи, етнографски паметници, произведения на техническата култура, са били насилствено отнемани от техните собственици евреи във Франция по време на Втората световна война. Много от тях, заграбени от нацистите, така и не са върнати, а някои са унищожени или следите им са съвсем изгубени.

Хитлер и неговото обкръжение са се определяли като големи ценители на изкуството. Те възнамерявали да създадат гигантски музей с шедьоври от целия свят – книги и ръкописи, музикални инструменти и ноти, живопис и скулптура, артефакти от древната история и други. За тази цел по време на войната на специални отряди на СС е възложено да изземат културни ценности и да ги изпращат в Германия.

Така става и с два натюрморта на Флорис Гериц ван Шутен и Петер Бинойт, собственост на Емил и Мари-Анна Жавал – депортирани и убити впоследствие в нацисткия концентрационен лагер Аушвиц (Освиенцим). Тяхното откриване и връщане на наследниците на семейство Жавал е поискано още през 1945 година от тяхната дъщеря Матилд. И сега, 79 години след края на войната и 80 години след заграбването им от СС, те са открити.

И това не е не сюжет от хубава приказка, тъй като след войната в много страни са създадени специални комисии, чиято цел е намирането на заграбените от Третия райх културни ценности, в други тази дейност е вменена на държавни институции. И работата по издирването на изчезналите артефакти и на техните собственици продължава и сега.

Така наследниците на двете платна са открити неотдавна, благодарение на усилията на изследователи от френското Министерство на културата, Националните архиви и Държавната комисия за компенсация на жертвите на Холокоста. Всъщност те от дълго време са в Лувъра като творби, насилствено отнети, но невърнати след Втората световна война на собствениците или техни наследници и затова са били предоставени за стопанисване на най-големия национален музей във Франция.

Сега тези два натюрморта от XVII век бяха възвърнати на 48 наследници на еврейското семейство, което ги е притежавало. От своя страна те дариха картините на Лувъра.

Голяма част от наследниците на семейство Жавал, както техните деца и внуци, се събраха във вторник, 4 юни 2024 г., около двете платна, рисувани вероятно през 1630 г. и 1620 г. и направиха дарението. Творбите вече са изложени за публиката в Лувъра заедно с исторически документи за семейството, което ги е притежавало. Така музеят, в който е събрана най-голямата колекция на световното културно наследство, вече официално стана техен дом

„Това е изпълнен дълг към моето семейство, което е било преследвано и чиято история поддържа паметта на следващите поколения”, каза пред медии Марион – една от наследничките на Емил и Мари-Анна Жавал.

По повод дарението директорът на Лувъра Лоранс де Кар подчерта, че това е още един призив историята, каквато и да е тя, никога да не се забравя.