На 1 юни „Алеф” награждава победителите в единадесетия литературен конкурс

На 1 юни на официална церемония Център „Алеф” ще награди победителите в XI Единадесетият Международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Церемонията по награждаване ще започне в 18 часа в Културен дом НХК.

Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото спасяване по време на Холокоста, отвори врати към знанията и въображението на над 300 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия, Полша, Испания, Франция и Латвия. Единадесетият Международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, отбеляза рекорден брой участници. Във време, когато на много места по света се водят войни и човешкият живот все повече се обезстойностява, темата на конкурса успя да привлече вниманието на младите хора към ценности като хуманизъм, съпричастност и човеколюбие, към съхраняване на човешки живот.

Младежите участваха в надпреварата за призовите места в 2 категории – за художествен разказ и за видео разказ. Произведенията им бяха оценени от жури в международен състав. Номинираните автори вече са известни – 20 младежи от България и 10 от чужбина. Сред тях ще бъдат излъчени победителите. Те ще бъдат оповестени на официална церемония по награждаването, която ще се проведе в Културен дом НХК  в Бургас на 1 юни 2024 г. от 18 часа.

Всички номинирани са поканени да участват в Международния младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение” в Бургас между 31 май и 2 юни 2024 г. , който Център „Алеф” организира за трета поредна година. Форумът цели да подкрепи и помогне за развитието на младите литературни таланти, да насърчи тяхната гражданска ангажираност, да създаде приятелства и взаимно разбирателство между младежи от различни страни. Младежите  ще имат възможност да се запознаят със създаденото от стойностни български творци, които ще споделят с тях своя опит. Програмата на фестивала включва лекции с историка Ангел Джонев и преподавателя в университета в Букурещ Фелиция Валдман, работилници по творческо писане и създаване на видеофилми с популярния писател, сценарист и географ Георги Бърдаров, поета, писател и издател Румен Леонидов, американския писател Доминик Карильо и изтъкнатия режисьор Иван Ничев, прожекция на игралния филм на „Алеф” „Хени. Приятелството – смисъл и спасение”, посветен на Холокоста и среща с неговите създатели както и много други интересни инициативи.

Церемонията по награждаване на победителите в литературния конкурс, на която ще присъстват всички номинирани автори,  е част от фестивала.  И тази година организаторите са подготвили впечатляващ спектакъл, който ще позволи на публиката да се  докосне до вълненията и емоциите на младите участници в конкурса. Заелите призови места /І, ІІ, ІІІ/  в категориите „Автори от България”, „Автори от чужбина” и „Видео разказ” ще бъдат наградени, а отличените автори от България ще получат и правото да кандидатстват  за годишна стипендия или за еднократно финансово подпомагане според Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби и Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Победител в надпреварата ще излъчи и публиката чрез онлайн гласуване. Наградата на публиката е учредена и финансирана от Министерство на културата.

Очаква се официални гости на церемонията да бъдат да бъдат представители на държавната и общинската администрация, посланици и дипломати от мисиите на страните, чиито ученици участват в конкурса .

Наградените разкази ще бъдат публикувани в самостоятелен сборник, седмо поред издание на Център „Алеф”, който ежегодно Министерството на образованието и науката препоръчва като учебно помагало в провеждането на инициативата „Урок по достойнство”.

За 11 години от възникването на литературната надпревара младежите, посланици на идеята на „Алеф” за мир и толерантност,  вече са над 2000 от 12 различни държави. Това дава увереност на организаторите, че са намерили правилния път към сърцата на младите хора и са ги накарали да повярват в хилядолетното послание на Талмуда – Който спаси един човешки живот , спасява цяла вселена.

 

Спомоществователи на конкурса са:  Община Бургас,  Министерството на образованието и науката, Министерство на културата,   Министерство на външните работи,  Дипломатически Институт към Министерство на външните работи,  Национален Дворец на децата,  Общински съвет Бургас,  Комисия за защита от дискриминацията,  Полски институт в София,  Посолство на държавата Израел в България,  Посолство на Полша,  Посолство на Германия,  Музеят „Полин“, Варшава „УТА България Сървисис“,  Триа Сити Център,  Порт Флот Бургас, БМФ Порт Бургас,  Клиника “Нефролайф”, Хотел „България“, Медийни партньори са БТА, Българско национално радио и сайта за разследваща журналистика bivol.bg

 

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.