Невъзможната депутинизация

Правителството стана възможно, заради проблематичната геополитическа дезориентация на Радев, екстремизма на Възраждане и невероятния антиевропейски шум на петата колона.
Затова неговите задачи са два вида:
1) ускорена пълна интеграция в Шенген и Еврозона
(2) ускорена депутинизация на страната.
За първата задача нямам съмнение, че то ще има пълната подкрепа на ГЕРБ и ДПС. Дори някакви компромисни, но работещи по оценка на Европа антикорупционни решения и мерки ще минат, така че да не заплашват директно ДП и ББ.
За втората задача обаче имам съмнения за подкрепата.
Депутинизацията минава през няколко етапа, следвайки един друг:
Етап 1: Пресъхване на финансовите потоци към петата колона.
Това е преди всичко енергетиката, в която руското влияние и присъствие се поддържа чрез мащабни проекти и договори. Дотук има само две малки победи:
A. Газпром вече не е директен доставчик, но беше заместен от договора на Радев с Боташ, чрез който бяха договорени за над 13 години огромни количества руски газ над нашите нужди. Не много хора разбраха, че Радев – на срамната среща със Зеленски – е пробвал да играе посредник на руски газ, като го е предложил на Украйна.
Тук задължително правителството – ако не иска да финансира Путин – трябва да изиска сертификат за произход на газа влизащ от Турция и да потвърди, че цената, на която се купува е наистина пазарна.
Б. АЕЦ Белене засега няма да се строи, а Уестингхаус ще бъде сертифициран за ядреното гориво на Козлодуй – касичка, която пълнеше години наред джобовете на ядрената ни мафия.
В. Лукойл – вероятно най-големият спонсор на партиите ни за целия Преход – винаги оцелява. От дерогацията засега са спечелили само те и… Путин. Премахването на концесията на Росенец няма да има чак толкова смисъл, освен за Ахмед Доган, ако не бъде реализиран план за оттегляне на тази компания от страната, така че да не бъде заместен от прокси на ДП.
Г. Остава обаче Турски поток, който заради помощта на ББ зарежда с милиарди касата и войната на Путин.
Етап 2: Медии
След като спре или поне намали финансовите потоци, следва най-после да има промяна на медийната среда. Абсурдно е смяната на Кошлуков и падането на Волгин да зависят от гласа на човека на ГЕРБ в СЕМ и това да продължава.
Логика това да е така има. Писал съм многократно, че ГЕРБ и ДПС, което контролира БНР и БНТ имат огромна полза от поддържането на пропутинските наративи, защото те работят само срещу ПП-ДБ. Но от ПП-ДБ зависи най-после да поставят този въпрос с удар по масата. Крайно време е!
Да не забравяме, че национални медии са и рупори за руски хибридки като украинския Миротворец, където обозначени видни наши путинисти бяха уж заплашени от смърт, и от държавата Украйна – а тази “новина” се търкаля седмица из нашите медии като антиукраинска и антиправителствена (нищо не прави, а праща оръжие на Украйна) пропаганда.
Вероятно, подобно на Чехия и Германия трябва да се приеме закон, забраняващ отричането на руската агресия като престъпление, а отричащите да ги очаква санкция!
Етап: 3 Депутинизация на службите и армията
Всички служби трябва да бъдат проверени за лоялност към България и нейната геополитическа ориентация. Законите за службите трябва да бъдат променени в тази насока. Промоцията в кариерата следва да бъде само на база резултати в тази посока.
Например, прочистване на руските клетки по Черноморието.
С още по-голяма сила това важи и за армията.
Последна крачка е скрапиране на съветската техника – така отпада и нуждата от съветските кадри – и пълното превъоръжаване по натовски стандарти.
Етап 4: Приемане на промени в Конституцията и ЗСВ, които не само пренареждат архитектурата на съдебната власт и президенството, но и поставят на ясна основа качеството на кадровото обезпечение на системата, за да се гарантира върховенство на правото.
Защото е известно, че нито една система не може да бъде по-добра от кадрите в нея.
Етап 5: Единствен Критерий за успех на етапи 1-4 са ефективните присъди на висши политици за измяна на Родината.