Не сме готови за приемането на еврото от началото на 2025 г.

България няма да успее до изпълни всички критерии за влизате в еврозоната към датата на излизане на доклада за конвергенция през юни. Това обяви управителят на БНБ Димитър Радев, който участва на конференцията „България в еврозоната, кога?”, посветена на влизането ни в еврозоната, организирана от асоциацията на почетните консули.

По думите на Радев основната причина за забавянето на страната е политическата криза и недостатъчното желание на изпълнителна власт до финализира процеса. Според управителят на БНБ все пак страната ни има шанс да влезе в еврозоната през следващата година, но е малко вероятно това да стане от 1 януари.

Банките и банковата система ще бъдат готови за влизане в еврозоната до края на годината. Не така обаче стои въпроса с държавната администрация и местната власт, които трябва сериозно да поработят, за да изпълнят технически изискванията. Според него има редица информационни и счетоводни системи, които са под контрола на изпълнителната власт и общините, които трябва да се адаптират за работа в еврозоната. „Те са идентифицирани, но все още предстои значителна работа, за да бъдат напълно готови”, каза Радев.

Според него спешно трябва да бъдат взети четири мерки:

– възстановяване на политическите контакти по темата, тъй като според Радев сега връзките са само протоколни;

– връщане на пътя на фискалната консолидация, което е изключително важно за БНБ;

– възможно най-бързо приемане на Закона за въвеждане на еврото;

. ускоряване на работата по оставащите условия и техническата подготовка на изпълнителната власт.

Радев посочи политическата нестабилност в страната като една от причините България да изостане от Хърватия в процеса на влизане в еврозоната. „В резултат на политическата криза изгубихме инициативата и лидерството в процеса на присъединяване. Нуждаем се от устойчива проевропейска политическа конструкция”, подчерта Радев. Според него БНБ и банковият сектор ще са напълно готови за приемането на еврото до края на годината.

Гости на конференцията бяха бившият канцлер на Австрия Волфганг Шусел, Джоузеф Мускат, бивш премиер на Малта и Адриян Настасе – бивш премиер на Румъния.