Нинова пак обяви, че подава оставка

„Поемам отговорност за катастрофалните резултати на БСП и подавам оставка.” Това заяви председателката на БСП Корнелия Нинова на първата пресконференция на социалистите след излизането на окончателните резултати от изборите на 9 юни. Тя посочи, че няма да напуска Народното събрание, защото е „избрана от народа” и си „остава депутат”.

Това е втората лидерска оставка след погрома на партиите на тези избори. Вчера от политиката се оттегли съпредседателят на ДБ Христо Иванов, който, за разлика от Нинова, напуска и парламента.

Преди ден младежкото обединение на БСП поиска оставката на Нинова заради срива на партията. „От 2017 г. насам тя загуби 800 000 гласа подкрепа за БСП. Според нас това не може да продължава повече. Партията е на ръба на оцеляването както виждате от изборните резултати – БСП е на 6.9% и на около 140 000 гласа. Това е дъно и някой трябва да поеме отговорност. Отговорността винаги се поема от председателите, както знаете”, каза в понеделник, 10 юни 2024 г., Габриел Вълков, председател на Националния съвет на Младежкото БСП.

В отговор на това на пресконференцията Нинова обяви, че получила „десетки” писма от младежки структури в страната, които се разграничават от представената преди ден позиция на техния председател.

През лятото БСП влиза в пълен цикъл отчет и избори, наесен ще се проведе пряк избор на лидер. Националният съвет на БСП трябва да реши кой от четиримата заместници на Нинова (Анастас Зафиров, Владимир Москов, Ирена Анастасова, Кристиан Вигенин) ще води партията до избирането на нов председател, уточни Нинова.

Макар да беше критична към изборните резултати, Нинова изтъкна, че единствено БСП представлява левите хора в парламента. Тя обяви, че конкурентните леви формации – „Солидарна България” и „Левицата”, са се провалили. „Вляво няма нищо друго сериозно, освен БСП”, констатира Нинова.

Нинова посочи, че няма да напусне Народното събрание, защото е „избрана от народа” и си „остава депутат”. „Оставам депутат, макар и обикновен депутат”, отговори тя на неколкократно зададения въпрос. Запитана от журналистите какво ще прави наесен, тя каза: „Бързате! Нека вървим стъпка по стъпка. В момента не съм кандидат за лидер, аз съм лидер, който се оттегля.”

Това не е първият път, когато Нинова подава оставка заради лошите резултати на БСП на избори. Всъщност досега го е правила два пъти. За последно това стана през 2021 година, като след това конгресът на партията не прие. И след евроизборите през 2019 година Нинова първо обяви, че ще се оттегли, но след това се отказа.