НОВИТЕ ГЕШЕВЦИ

Новият член 1 заменя стария № 1 на неписаната, но действаща Конституция в България
НОВИТЕ ГЕШЕВЦИ
.
Днес Съюза на съдиите в България, представящ се иначе демагогски за върл поборник за законността и демокрацията, излезе със становище по случилото се в Стара Загора. В него има страстна защита на съдиите-колеги и както никога досега – и на зам.-окръжния прокурор, подкрепил тяхната квалифициране на обвинението в по-леко.
Изключително гнусна и недостойна позиция за такава обществена организация.
Давам линк към нея, за да прочетете в цялата й „прелест“:
.
В тази връзка искам да акцентирам на онова, на което никой досега не е обърнал и не обръща внимание в България.
❗Когато отпадна член № 1 от Конституцията за ръководната и санкционираща роля на БКП в държавата, с новата Конституция скрито и незримо за обществото той беше подменен с новия член 1 – за ръководно-санкционираща роля на Прокуратурата в държавата срещу всеки, който не се харесва на Задкулисието: от гражданите през обществениците и бизнесмените до политиците. И за ролята на прокурорите като комунистически партийни секретари, които са способни и с пълномощия, и без тях да уредят или да вгорчат живота на всеки обикновен простосмъртен.
Но след тридесет години преход и тази конструкция се износи и пропука – основно под натиска на западните ни съюзници.
❗Затова този прокурорски член № 1 вече започнаха да го подменят с пореден, но сега съдийски член № 1 – за ръководно-санкциониращата роля на съдиите в държавата спрямо всеки, който не се харесва от Задкулисието. И за ролята на съдиите като като комунистически партийни секретари, които са способни и с правомощия, и без тях да уредят или да вгорчат живота на всеки обикновен простосмъртен.
.
Становището на Съюза на съдиите е израз на пребоядисващото се за пореден път комунистическо съзнание за всепозволеност, за недосегаемост, израз на манталитета в прочутия стих за Партията на един комунистически трубадур „права си, когато съгрешиш дори”.
То е израз за притежанието на онзи тоталитарен член 1 от онази отхвърлена от обществото ни Конституция, който продължава да ни управлява с различни способи и под различни маски.
Затова същият Съюз на съдиите подкрепя членовете на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, избирани от депутатите, да не са прокурори, а юристи от обществото, но категорично е несъгласен същият принцип да се приложи и към съдийската колегия, както гласят предложените промени, Виждате ли, това било посегателство срещу независимостта им – т.е. срещу тайната сила на невидимия чл. 1, който под формата на независимост е безотчетност, безотговорност и беззаконие към обществото.
.
Ето защото толкова е пространно четивото на Съюза на съдиите у нас – в 2 части и 19 точки, за да си защитят ролята си като чл. 1 и тази на новите „демократични“ партийни секретари.
Две части и 19 точки!
Във всички тях грижливо са пропуснати текстовете в Наказателния кодекс, които определят в какво се състои тежка и в какво средна телесна повреда
✅Тежка телесна повреда според чл. 128, ал. 2 е:
(2) Телесната повреда е тежка, ако е причинено: продължително разстройство на съзнанието (има го); постоянна слепота с едното или с двете очи; постоянна глухота; загуба на речта; детеродна неспособност; обезобразяване, което причинява завинаги разстройство на речта или на сетивен орган; загуба на единия бъбрек, слезката или на крило на белия дроб; загуба или осакатяване на крак или ръка; постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.“
Наказанието е от 3 до 10 години.
✅Средна телесна повреда според чл. 129, ал. 2 е:
„ (2) Телесната повреда е средна, ако е причинено: трайно отслабване на зрението или слуха (засега с неизвестно времетраене) ; трайно затрудняване на речта (засега с неизвестно времетраене), на движението на крайниците, снагата или врата (засега с неизвестно времетраене), на функциите на половите органи без причиняване на детеродна неспособност (рязани са гърдите); счупване на челюст или избиване на зъби (има го), без които се затруднява дъвченето или говоренето; обезобразяване на лицето или на други части от тялото (има ги); постоянно разстройство на здравето, неопасно за живота, или разстройство на здравето, временно опасно за живота (има го заради значителна кръвозагуба); наранявания, които проникват в черепната, гръдната и коремната кухина.”
Текст за описание на лека телесна повреда няма, понеже включва всичко друго, което не е тежка и средна телесна повреда.
📌Въпреки изброеното наказанието за средната телесна повреда е до 6 години.
Долна граница няма. Т.е. може да е 1 месец, може и 10 дни, дори 1 ден според „вътрешното убеждение“ на прокурор и съдия (за „вътрешните убеждения“ виж предишния ми пост) . Такива нелепи текстове позволиха на мутрите навремето да чупят безнаказано ръце и крака, да осакатяват хора, а и сега го позволяват.
Това е наглостта на закона, по който се отсъжда у нас.
А решението по случилото се в Стара Загора е наглостта на съдийския състав. Защото абсолютно безспорно е от цитираните текстове, че тримата съдии и зам.-окръжния прокурор, подкрепил Решението им, са прегазили закона като с валяк.
И като за капак: още един път са прегазили закона – не само с „лека телесна повреда“. Защото задържаният Георги Николаев като за капак бил в пробация заради предишно нападение – побой върху мъж. При това положение законът императивно повелява дори да е лека телесна повреда да бъде задържан и да не бъде пускан на свобода.
.
Абсолютно безспорно е освен това, че Съюзът на съдиите нагло и цинично лъже, защото пише следното за травмите: „те са й причинили временно разстройство за здравето, неопасно за живота, което съответства по медико-биологичните си характеристики на леката телесна повреда по чл.130,ал.1НК.
***** Давам снимка на обезобразеното тяло – по изключение в името на обществения интерес въпреки моралните ми скрупули. Предупреждавам за тежкия й характер.
БЕЛЕЖКА: Моля Фейсбук да я отваря само по изрично желание на четящите. ******
.
На този фон ето част от Решението на Старозагорския окръжен съд, което се подкрепя от Съюза на съдиите:
Цитати:
❗„Според съдебния състав СЪЩЕСТВУВА И РЕАЛНА ОПАСНОСТ ТОЙ ДА ИЗВЪРШИ ДРУГО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, предвид проявите му като личност с висока степен на обществена опасност.
Въпреки изложеното, въззивният съд намира, че определението на Старозагорски районен съд, с което спрямо Г. Г. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ Е И НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО и същото следва да бъде отменено. Мерките за процесуална принуда, в това число и всяка мярка за неотклонение, могат да бъдат взети спрямо обвиняемото лице само в рамките на наказателно производство за деяние, което се преследва по общия ред (наказателно преследване, което се води от държавното обвинение). В конкретния случай, от заключението на съдебномедицинската експертиза на живо лице, приложено по досъдебното производство, при разглеждане на делото, се установява, че описаните увреждания на пострадалата, поотделно и в съвкупност, са причинили на същата ВРЕМЕННО РАЗСТРОЙСТВО НА ЗДРАВЕТО, НЕОПАСНО ЗА ЖИВОТА – ЛЕКА ТЕЛЕСНА ПОВРЕДА.”
.
И затова според съда пострадалата ще трябва да търси правата си по частен път – с държавна такса, която да плати (4% от цената на Иска), с адвокатска защита, която да плати, с експертизи, които ще плати, с др. разноски по делото…
И ще стигне до същия Окръжен съд, когато й отхвърлят Иска на първа инстанция, а е възможно е и до същите съдии.
И може би пак ще й се наложи да плаща за отхвърления й Иск, както сега съда отхвърля и непризнава престъплението срещу нея като средна телесна повреда.
.
Съюзът на съдиите отбелязва, че нямаме право да коментираме, понеже не познаваме в детайли случилото се и делото.
Стига с тази демагогия!
Защото и вие, дами и господа съдии, от Съюза не познавате нито случилото се, нито делото, но си позволявате да коментирате. Значи вие имате правото на вашия глас, а ние се безправни за нашия глас, така ли?!
.
„Приетата квалификация на престъплението от Окръжния съд е негово суверенно правомощие“, заявява обществената организация на съдиите.
Наглеци!
Суверенитетът е право единствено на държавата и на закона. И на никой друг! Знаете го, учи се още в 1 курс по правните науки.
❗❗И няма как въпреки усилията ви, цинизма и безпардонността ви да ни наложите това „суверенно право” – новите одежди на стария член 1 за „суверена Партия“, заменен от „суверена Прокуратура“, а сега заменян от „суверена Съд.“
***
Сещате ли се за нашумелия до небесата скандала с „8-те джуджета” и ролята на Прокуратурата в него?
А каква е била ролята на съда, който контролира действията на Прокуратурата?
Мълчание около тази роля.
В многото части на разследването на Антикорупционния фонд, в експертните становища и коментари, в позицията на общественици и журналисти въобще се избягва да се говори за действията на съдилищата по скандала.
А тези действия ги има! Също са скандални, защото иначе този скандал въобще нямаше да съществува. Защото именно съдът контролира дали действията на прокуратурата са законни или не са.
💥Мълчанието за съда в онази също толкова гнусна история е толкова плашещо, колкото сега е защитата на съда от Съюза на съдиите.
––––––––––––
На протестиращите ще кажа само едно: ще ви залъжат със строги мерки срещу домашното насилие.
Но проблемът не е само в това кой кого е пребил и осакатил незаконно и как съдът де факто го е поощрил!
📌Проблемът е във всевластието извън рамките на закона, упражнявано години наред от Прокуратурата и същото всевластие, започнато да се упражнява от Съда.
––
Едно общество има право да обвини съдиите, когато те прегазват закона и никакви доводи за независимостта на съда не могат да има значение в такива случаи.
Едно общество има правото да се възпротиви на съдийската колегия, когато нейния обществен говорител – техният Съюз си позволява да защитава погазването на закона и безправието.
⛔Не ни трябват нови Гешевци, дами и господа съдии!
⛔Не се опитвайте да ги заместите!
П.П. Не сме публикували снимката на накълцаното момиче, за да не ни санкционират от ФБ. Който иска да я види може да го направи в поста на г-н Лилов – https://www.facebook.com/grigor.lilov