Нов факултет към университет „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас

Архитектурният проект на сградата на бъдещия Факултет по фармация към на университет „Проф. д-р Асен Златаров”  ще бъде представен на 22 май 2024 г. в аулата на университета. Датата е в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

„Архитектурното бюро, което спечели обществената поръчка за изготвяне на проекта, ще го презентира пред академичния състав на университета. Каним фармацевтите и всички желаещи също да присъстват, за да можем след това да дадем зелена светлина на процедурата по неговото създаване”, заяви ректорът проф. д-р Христо Бозов, дм.

Сградата на Факултета по фармация ще се намира между корпус „Mедицински науки” и общежитие № 3. Тя ще е на 5 етажа, с 13 000 m² разгъната застроена площ. В нея ще има учебни зали, лаборатории, аптека, симулационен център, а в отделно крило – библиотека.

„В лабораториите ще се синтезират различни лекарствени продукти, а аптеката ще е и база за част от обучението на студентите по фармация. В едно от крилата ще бъде позиционирана голяма библиотека, чийто книжен фонд ще бъде дигитализиран. Тя ще използва най-модерните технологии, за да могат студентите от целия университет да ползват една от най-иновативните библиотеки в Европа”, допълни проф. Бозов. В сградата ще се намира и симулационен център за студентите по медицина и здравни грижи. А на първия етаж ще има нов модерен студентски център.

„Мислим за  изграждане на ботаническа градина, защото за обучението на студентите по фармация са необходими различни лечебни растения и билки. Тя ще бъде отворена и за гражданите, и гостите на университета от Бургас и страната”, обяви проф. Бозов.

Създаването на Факултета по фармация се осъществява с дейната подкрепа на кмета на Бургас Димитър Николов, Общинския съвет и всички бургаски народни представители. Изготвянето на архитектурния проект, който ще бъде презентиран, е финансиран от Министерството на образованието и науката с отпуснати целеви средства. От университета се надяват  през следващата година да бъдат гласувани средства и за самия строеж. Техният размер ще стане ясен, след като техническият проект бъде одобрен и се направи количествено-стойностна сметка.

С новия факултет университет „Проф. д-р Асен Златаров” ще стимулира развитието на фармацевтичната индустрия в региона, тъй като в него ще работят специалисти и ще е средище на иновации. Намеренията на ръководството на университета са Факултетът по фармация да приема по около 50 студенти на година, които ще се обучават за магистър-фармацевти. Приемът ще става с изпити по биология и химия.