Община Бургас възразява срещу „внушения” на областния управител

Община Бургас категорично възразява срещу внушенията на областния управител на Бургас за „фрапиращи случаи” на регистрираните лица във връзка с изборите. Това пишат от общината в отговор на публикувана информация за регистрирани лица в необитаеми къщи на територията на Бургаска област.

Вчера, 3 април 2024 г., от пресцентъра на Областна администрация – Бургас, разпространиха информация до медиите, че на 13 адреса в областта има регистрирани над 130 души. От общината твърдят, че информацията съдържа неверни факти и твърдения.

„Няма увеличение на броя на регистрираните избиратели в община Бургас от над 20 години. Припомняме на областния управител, че компетентността е задължително условие за заемането на висши държавни позиции. За предстоящите парламентарни и европейски избори няма изискване за уседналост, което показва категорично непознаване на изборните процеси и превръща позицията му в опит за манипулация на общественото мнение. През годините кметовете на визираните населени места са извършвали регистрации единствено на база на подадени документи за собственост на имот и нямат право да дерегистрират, тъй като в някои случаи адресно регистрираните са част от многочленни семейства и са малолетни и непълнолетни (които не гласуват)”, пишат от общината и отбелязват, че общината извършва регулярни действия по дерегистриране на лица само ако са налице законовите основания за това.

„Община Бургас определя внушенията на областния управител на Бургас като неправомерно използване на заеманата от него държавна длъжност”, заявяват още от общината.