Отново крайни мерки за ваксинация

Медици предлагат децата, на които не са поставени ваксини от задължителния имунизационен календар, да не могат да посещават училище. Според тях подобна мярка ще ограничи разпространението на заболявания като коклюш, който наскоро взе две жертви у нас. Досегът с неваксинирани, може да се окаже опасен, предупреждават общопрактикуващи лекари.

Все още не е ясно как и дали това ограничение ще се случи на практика, тъй като няма официално предложение до властите. Медиците обаче са категорични, че е крайно време филтърът в училищата да бъде кардинален и да не допуска неимунизирани. Общопрактикуващи лекари напомнят, че за разлика от ваксините за варицела и COVID, тези срещу коклюш и морбили не са по желание, а са задължителни по закон. Друг е въпросът как се доказва дали той е спазен.

Общопрактикуващият лекар д-р Костадин Сотиров обясни, че никой не иска да лиши децата от образование. „Не е средство за натиск. Тези имунизации са задължителни по закон. Наличието на неимунизирани може да доведе до разболяване дори и на имунизирани. Да не говорим за онези 5 – 6 хиляди деца, които са със специфични заболявания и едно заразяване би ги убило”, каза той.

Според някои родители идеята на лекарите е приемлива. Станимир Стойков – баща на две деца – момче и момиче, които са в първи и в седми клас, обясни, че подкрепя ваксинацията. „Според мен има някакъв страх необоснован от последствия от ваксината..което не го разбирам”, казва той

Други определят предложението като крайно. „Не може да се налага на другите родители, които са преценили, че не искат ваксини”, каза Невелина Цветкова.

„Училищното образование по Конституция е право на всеки гражданин на България”, казва от трета страна училищният директор Венелина Николова. Педагозите признават, че е невъзможно да бъде доказано дали има пропуск в имунизационния календар на учениците.