Отново под маската на доставки с много доставчици личи връзката с Газпром.

Не вярвам на катамаранеца Христов, че ще измени на основната си задача в това правителство да задържи и разшири присъствието на руския газ. И днес когато ще гърмят фанфари в Гранитната зала на МС при подписването на споразумението с Боташ за междусистемна свързаност, няма да има отговори на въпроси, които дължи. Например, как се отнася това споразумение към проекта за европейски газов хъб за руски газ в Турция, който договориха Путин и Ердоган и към който Радев се присъедини? Защото от 1 декември количествата руски газ, който транзитираме са много по-големи, от тези на конкурентите му. Тоест ние участваме в схема за изпирането на руския газ в Европа.
Какво стана с търга на Булгаргаз за доставки на природен газ през 2023 година, който трябваше да бъде обявен като резултати в края на ноември, а още няма резултати? Защото думите за диверсификация са красиви, но фактите остават, че внасяме руски газ през гръцки фирми. Сега се очертава да внасяме и през турски. И катамаранецът отново ще ни говори, че това не е руски газ, а турски, имал „сертификат за произход“. Груба лъжа.
Откъде накъде временно правителство ще сключва дългосрочен договор за доставка на природен газ. Както и в други аспекти, служебните правителство имат задача да осигурят краткосрочни баланси и във финанси, и в проекти, и в доставки на природен газ, а не да обвързват за години напред България с подобни доставки. Време е Народното събрание да забрани подобни дългосрочни сделки на служебни правителство до избирането на редовно.
И не, не вярно, че ще внасяме американски или катарски газ, Радев-Христов просто пробват схемата с турските и гръцки посредници на руския газ, като умишлено не дават отговор за какво иде реч – само за договор за междусистемно свързване /което е ОК/, или за дългосрочен !?! договор за доставка на природен газ. За това и редица големи доставчици са се отказали да подадат оферти за доставка, защото нямат сигурност че България не играе игри за да прикрие с „конкуренция“ схеми за задкулисна доставка на руски газ. Отново под маската на доставки с много доставчици – а те схемите така направени, че зад повечето им личи връзката с Газпром.
Вие вярвате ли на Румен Радев и на Росен Христов че истински желае диверсификацията? Аз не.
Моля най-накрая журналистите да му зададат тези въпроси.- А вие очаквайте нашите отговори в Алтернативата.