Очаква се добър добив на мед в Странджа

Производителите на манов мед в Странджа планина очакват добри добиви през тази година. След меката зима в района на Царево и благоприятното пролетно време пчелните семейства се развиват добре, коментира Манол Тодоров – създател на местното Сдружение на производители на манов мед и един от основните инициатори за регистрирането на защитеното наименование за произход „Странджански манов мед” през 2019 година.

Пчелите презимуваха успешно, времето е хубаво. Единствено ни притеснява, че не е валяло обилно от доста време. Но и това донякъде е добре – имаме обилен цъфтеж, пчелите се развиват добре, което прави семействата им силни. Преди години имаше много висока смъртност на пчелите. Някои колеги изгубиха напълно цели пчелни семейства. И сега има такива, но в никакъв случай не можем да кажем, че положението е драматично”, казва Тодоров. По думите му обаче производители прогнозират проблеми с реализирането на продукцията си.

Тодоров отчете, че вносът на мед от трети страни у нас през последните няколко години изправя местните производители пред сериозни предизвикателства. Вносът срина българското производство на мед. Секторът е далеч от успешните си години. В момента цената на едро си стои една и съща – около 3,50 лева до максимум 4 лева за килограм. Това е катастрофа”, казва пчеларят.