Парламентът бе шокиран

Шок в парламента! Шефът на НЗОК Станимир Михайлов изненадващо оттегли оставката си. Това се случва в разгара на дебатите за неговата оставка, което влезе като точка в дневния ред на парламента днес.

Сутринта днес, 17 април 2024 г., управителят на НЗОК Станимир Михайлов е подал молба да бъде освободен от поста, съобщи в началото на пленарното заседание председателят на парламента Росен Желязков. Оставката му влезе в дневния ред на депутатите.

Желязков предложи точката с оставката му да бъде първа за деня. Това предизвика бурна реакция от парламентарните групи и най-вече в ПП-ДБ, които мотивираха реакцията си с това, че здравната каса ще остане без управител.

Михайлов бе избран начело на здравната каса на 29 юли миналата година с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, като бе номинация на ПП-ДБ. През ноември пък по предложение на ГЕРБ бе избран заместникът му проф. Момчил Мавров, но след скандали в сглобката ден по-късно двамата подадоха оставките си, които обаче не бяха приети от Народното събрание.

Предложението за гласуване на оставката днес предизвика остра дискусия между парламентарните групи. И точно в разгара на тази остра дискусия, в 10:20 ч. депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов обяви, че малко преди това Станимир Михайлов е депозирал в парламента оттегляне на оставката си като шеф на НЗОК. Това буквално взриви парламентарната зала.

Проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ изригна емоционално като заяви, че управителят на НЗОК бил принуден да си оттегли оставката. Хамид Хамид от ДПС изтъкна, че след като пленарната зала вече е в процедура за гласуване на оставка, тя трябва да бъде довършена.

По предложевие на Асен Василев бе дадена 30-минутна почивка на Народното събрание. След почивката отново се разгоря дискусия по оставката на шефа на НЗОК.