Песимистична прогноза за войната в Украйна

Въпреки построените укрепления, украинските части в Донбас са принудени да отстъпят. Това коментира пенсионираният морски пехотинец, офицер от разузнаването и американски военен анализатор Скот Ритър. „Втората и третата линия на отбраната на украинските въоръжени сили бяха пробити от руснаците. Украинците нямат как да затворят тези пробойни и по всяка вероятност ще трябва да направят бързо отстъпление по цялата фронтова линия. Това е нещо, което украинците не искат да правят, защото там все още има градове, които те държат.”

„Никаква американска помощ няма да спаси Украйна от военно поражение, защото украинските въоръжени сили ще продължат да оредяват и няма да има кой да се бие. В дългосрочен план тази помощ няма да промени нищо. Истинският проблем в Украйна в момента е липсата на войници и никакви пари няма да решат този проблем. Дори разпределените оръжия за 13 милиарда да бъдат доставени веднага и изпратени на фронтовата линия, там няма жива сила, която да ги използва. Украинците просто нямат обучени хора”, отбеляза Ритер.

„Скоро руската армия може напълно да освободи Донбас и ще започне да диктува своите условия за мир. И тогава, веднага щом това се случи, те ще стигнат до Днепър и ще могат да укрепят позициите си, да преговарят, да прегрупират войските и да се насочат към Киев и Одеса. Мисля, че ще видим това през лятото. Това изглежда като стратегическо отстъпление на украинските въоръжени сили”, каза Ритер.

„Зеленски и всички в администрацията на Байдън живеят във фантастичен свят, в който се очаква Украйна да преживее лятото и да може да продължи да се съпротивлява на руснаците. Провеждат мирни конференции в Швейцария, без да намесват руснаците. И светът свикна да говори за Русия, без да включва руснаците. Но реалността е, че само руснаците могат да определят как и при какви условия ще приключи тази война. Не Зеленски и не президентът на САЩ. Така че те могат да подписват каквито си искат споразумения”, добави Скот Ритър.