Поздравление на Христо Ковачки за Деня на Европа

„Днес повече от всякога България се нуждае от обединение около своите общи национални цели и защита на своя евроатлантически път на развитие.” С тези думи бизнесменът Христо Ковачки отправи вчера, 9 май 2024 г., поздрав във своя фейсбук профил по повод Деня на Европа.

„Честит Ден на Европа! На 9 май 1950 година френският министър на външните работи Робер Шуман произнася забележителна декларация, с която предлага създаването на Европейската общност за стомана и въглища и поставя основите на бъдещия Европейски съюз”, написа Ковачки. Обединявайки гръбнака на своите индустрии – въгледобива и стоманодобива, шест европейски страни – Франция, Германия, Италия, Белгия, Нидерландия и Люксембург, изграждат фундамента на това в Европа никога повече да няма война. „Нещо, в което всички вярвахме до 24 февруари 2022 година, когато Руската федерация нахлу в Украйна. Агресивните действия на управлението на Владимир Путин върнаха историята с 80 години назад”, подчертава Ковачки.

Днес отново водещите новини са за ракети и снаряди, а не за просперитет и благополучие, а украинските поля са разкъсвани от веригите на танкове. Поредната инаугурация на „новия стар” руски президент на 7 май 2024 г. още веднъж показа, че в Русия са се възродили имперски въжделения, автокрация и самодържавие, което ни изправя пред огромни заплахи и предизвикателства. В този смисъл решенията за изграждане на нови мощности на АЕЦ Козлодуй и зареждането на 5-ти реактор със свежо ядрено гориво от „Уестингхаус” са стъпка, далеч надхвърляща традиционните енергийни параметри. Днес повече от всякога България се нуждае от обединение около своите общи национални цели и защита на своя евроатлантически път на развитие, уверен е Ковачки.