По заповед на Борисов – скоропостижна смяна на служебния външен министър

Премиерът Димитър Главчев е предложил на президента да смени външния министър Стефан Димитров с депутата от ГЕРБ, кандидат за премиер от партията и бивш министър на външните работи Даниел Митов. Съобщението за промяната идва по-малко от три часа, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска нов човек да оглави Министерството на външните работи. Официалният мотив за промяната в служебния кабинет е „необходимост от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на служебното правителство, както и със съюзниците и партньорите”.

По-рано на среща със симпатизанти в „Подуяне” Бойко Борисов критикува външния министър Стефан Димитров, а повод за това била позицията му за Украйна. Борисов коментира, че единствено за министъра на отбраната Атанас Запрянов бил сигурен, че „няма да мръдне от НАТО-вските позиции – подкрепа за Украйна, както и днеска на Кримската платформа, фантастично се представи генерал Запрянов”.

„За разлика от външния министър ГЕРБ носи отговорност за министъра на отбраната. За външния министър ние не носим никаква отговорност. И ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Защото той променя доктрината, която имаха външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия”, коментира Борисов. И допълни, че ако Димитър Главчев не се съобрази с препоръката да смени Стефан Димитров, „ще направя да се съобрази впоследствие”.

Преди да бъде назначен за министър на външните работи в служебния кабинет преди по-малко от седмица Стефан Димитров беше посланик в Черна гора. Той беше вторият избор на Димитър Главчев за поста. В първоначално обявения състав на правителство за външен министър беше посочен Ивайло Ценов.