Президентът връчи държавни отличия

Държавният глава Румен Радев връчи държавни отличия на петима българи за принос към икономическото развитие на България. На церемония в Гербовата зала в Президентството с орден „Стара планина“ първа степен бяха удостоени проф. Цоло Вутов, Красимир Дачев и проф. Николай Вълканов.

Президентът удостои проф. д-р Лалко Дулевски с орден „За гражданска заслуга“, първа степен, за заслугите му за укрепване на Икономическия и социален съвет като демократична институция. Доц. д-р инж. Никола Добрев получи „Почетния знак на президента” за изключителните му постижения в областта на металургията и управлението на Комбината за цветни метали – Пловдив, за меценатската му дейност в подкрепа на българската култура и изкуство.

Макар всички вие да работите в различни икономически сфери, има нещо, което ви обединява и това е вашият съществен принос за социалната и бизнес среда на България – с тези думи Румен Радев се обърна към отличените. Показателен за вашия успех е фактът, че предложенията за вашето удостояване с най-високи държавни отличия са от авторитетни инициативни комитети, от личности с високо обществено признание и са подкрепени от всички компетентни държавни институции, посочи президентът.

Споменавайки годините на прехода и приватизацията, Радев подчерта, че е имало българи, останали верни на своята визия, които са вложили сили и енергия не в разрухата, а за развитие на България като модерна индустриална държава. „Днес техните предприятия осигуряват трудова заетост и възможност за развитие на хиляди наши сънародници“, каза също президентът. И добави: „Тези предприятия са не само важна част на тази добивна и преработвателна индустрия, но имат и съществен принос за гарантиране на нашата суровинна и икономическа независимост.”

Днешната церемония е израз на признанието на обществото ни за вашата всеотдайна дейност не само като мениджъри и собственици на успешен бизнес, не само като водещи икономически анализатори, но и като хора, които продължават да бъдат активно ангажирани с дебата за икономическия възход на страната, които са социално ангажирани с проблемите на обществото ни чрез важни културни, образователни, хуманитарни и общински каузи, заяви в заключение Радев. Той пожела на петима отличени българи здраве, лични успехи и „нови амбициозни цели в името на просперираща България“.