Президентът е против партийни назначения в служебния кабинет

Президентът Румен Радев се изказа остро против назначаването в служебния кабинет на министри с ярко политическо присъствие. Държавният глава конкретно визира предложението на премиера Димитър Главчев да назначи за външен министър зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов.

Ще настоявам Главчев да си спази обещанието – да е служебен премиер на кабинет равно отдалечен от всички партии, заяви Радев в коментар пред медиите. „Вече виждате как от партийни събрания се разпорежда, как се заплашва министър-председателят. И аз много се надявам г-н Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник. Когато аз отговарях за служебните правителства, партиите не можеха и да си помислят за подобни вмешателства”, изтъкна с гневен тон президентът

Радев каза, че в петък ще покани премиера Главчев на разговор. „Искам да чуя реалните мотиви за тези негови искания. Той има правото да настоява за тези промени, а аз имам правото да настоявам за спазване на политическо благоприличе в този служебен кабинет. Най-важното е да запазим доверието в изборния процес“, категоричен бе Радев.

Както вече е известно, на партийното събрание в кв. Подуене на 15 април вечерта Борисов изненадващо подложи на остра критика външния министър Стефан Димитров и похвали военния Атанас Запрянов за участието във форума за сигурността в Черно море, проведен по-рано през деня. Борисов буквално размаха пръст на премиера като го заплаши с липса на подкрепа, ако не уволни външния министър. „В това правителство ГЕРБ носи отговорност за военния министър, а за външния – ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Ако не иска да ме чуе, ако не иска да се съобрази, после ще направя така, че да се съобрази”, категоричен бе тогава Борисов.

В отговор на журналистически въпрос за намерението на БСП  и „Възраждане” да поискат вот на недоверие на служебния кабинет, президентът цитира мнения на конституционалисти, според които това като процедура е невъзможно.