През юни в Бургас – Черноморски международен литературен фестивал

От 6 до 9 юни 2024 г. Бургас ще е домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. В града на поетите ще има литературни четения и професионални срещи на повече от 50 поети, писатели, преводачи, издатели, литературни агенти и национални институции от черноморските държави Турция, Грузия, Украйна, Румъния и България.

В рамките на трите дни на фестивала ще има три литературни четения, няколко професионални срещи, посветени на преводите, книгоиздаването и литературните контакти между страните. Ще бъдат представени едни от най-интересните автори от всяка от петте национални литератури, носители на национални и международни награди. Бургас ще посрещне и литературни експерти и представители на национални институции, посветени на литературната дипломация.

Черно море пише на три азбуки, но може да говори на един език – този на културата, литературата, мира и взаимното разбиране. Опознаването на другия е опознаване на самия себе си. С вяра в тези принципи в Бургас ще гостуват автори като Ахмет Юмит и Айфер Тунч от Турция, Габиела Адамещяну и Богдан-Александру Станеску от Румъния, Остап Сливински и Анна Багряна от Украйна, Ива Пезуашвили и Бека Адамашвили от Грузия – и двамата носители на Наградата за литература на Европейския съюз, Георги Бърдаров, Рене Карабаш и Тодор П. Тодоров. Тук ще се представят литературни агенции като „Калем”, „Ливия Стоя” и „София”, издатели като румънските „Полиром” и „Пандора”, грузинските „Интелекти” и  „Сулакаури”, турските „Тудем” и „Ливера”, украинските „Виват” и „Чорни вивци”, българските „Жанет 45”, „Колибри”, ICU и „Знаци”, преводачи от различните езици, представители на национални институции.

В рамките на форума ще бъде поставено официалното начало на специално партньорство с ФАРА – Българската асоциация на комуникационните агенции, като специални лекции пред членовете на ФАРА ще изнесат Остап Сливински – поет, писател и преводач от български на украински език, член на УС на украинския ПЕН център, и Гвантса Жобава – вицепрезидент на Международната асоциация на книгоиздателите. А вечерни домакини на четенето ще бъдат ФАРА и Международен конгресен център – Бургас.

Всички събития са отворени за публиката и с вход свободен.

Организатор на Черноморския международен литературен фестивал е община Бургас, а домакин на професионалната програма е Център за съвременно изкуство с библиотека „Пейо Яворов”.