„Репортери без граници“ призова да се отхвърлят промените на ГЕРБ, ограничаващи достъпа до информация

Международната журналистическа организация „Репортери без граници“ призова управляващото мнозинство в България да отхвърли законови промени, които биха ограничили достъпа до обществена информация. Предложенията за изменения в закона бяха внесени от деветима депутати от ГЕРБ и предстои да бъдат гласувани в парламента.

„Едва дошло на власт в тази измъчена от корупция страна, новото мнозинство е напът да подкопае същите тези ценности, атакувайки правото на информация“, пише в позицията на „Репортери без граници“.

ГЕРБ е част от мнозинството, което избра правителството на Николай Денков.

Спорните предложения бяха внесени между първо и второ четене на промените в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Първоначалните предложения за промяната в закона са на Министерския съвет и целят да въведат европейска директива за отворените данни.

Между двете гласувания обаче деветима депутати от ГЕРБ, начело с Анна Александрова, предложиха промени, които биха ограничили достъпа до обществена информация.

Сред предложенията е всеки подаващ заявление по ЗДОИ да се идентифицира с ЕГН. Освен това се предлага желаещите да получат достъп до информация да са задължени да доказват правен интерес или членство в местна общност.

Тези промени биха попречили на хора без българско ЕГН (например чужденци или хора без гражданство), както и на юридически лица да търсят обществена информация, посочи в становище Програма „Достъп до информация“ (ПДИ). Те биха попречили и на журналист от един град да търси информация за друг град, каза пред „Сега“ адв. Александър Кашъмов.

В становището на ПДИ, цитирано от „Репортери без граници“, се посочва, че предложените промени противоречат на конституцията, според която „всеки има право да търси, получава и разпространява информация“.

Сред другите предложения на депутатите от ГЕРБ е първичната счетоводна документация да не се смята за обществена информация.

Адвокат Александър Кашъмов

ВИЖТЕ СЪЩО

Александър Кашъмов, за когото достъпът до информация е лакмус за спазването на човешките права

„След две години бездействие на българската държава по отношение на свободата на печата, очакванията са големи. Но правителството на Николай Денков рискува да пропусне този важен за българските граждани момент“, е цитиран да казва Павол Шалай, ръководител на бюрото на „Репортери без граници“ за Европейския съюз и Балканите.

„Призоваваме новото мнозинство категорично да отхвърли поправките, които ограничават достъпа до обществена информация.“

Ден след новината за внесените от депутати от ГЕРБ предложения, партията се разграничи от предложенията като посочи, че те са направени от Националното сдружение на общините. Тя посочи също, че предстои те да се разгледат от работна група и след това на второ четене в правната комисия в парламента.

„Репортери без граници“ обаче посочва, че това не променя факта, че предложенията за поправки остават внесени в парламента и не са оттеглени.

България е на 71-во място от 180 държави в Световния индекс за свобода на медиите на „Репортери без граници“ за 2023 г. През последните три години страната отбеляза напредък с 40 позиции, който започна след решението на Делян Пеевски да продаде своята медийна група и края на мандата на третото правителство на ГЕРБ.

Свободна Европа