Сборник с ученически разкази от цяла Европа дописва историята на Холокоста

Излезе от печат сборникът „Необикновени постъпки на обикновени хора” с разкази, получили награди на Деветия международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Сборникът съдържа наградените 18 творби от 180- те разказа на млади участници в престижната надпревара от България, Словакия, Израел, Германия, Унгария, Латвия, Австрия, Полша и Украйна. Това е една   забележителна колекция от истории, уловили цялата тревожност на времето от средата на 20 век, Втората световна война и Холокоста, написана от ученици до 19 години. В творбите си младите разказвачи изписват и обобщават човешки характери и драми, събират истории и талантливо пресъздават епизоди за моралния бунт на обикновения човек срещу жестокостта на Холокоста. „Необикновени постъпки на обикновени хора” е интригуващо четиво, предизвикващо дълбок размисъл за това как се променя светът, за страха и надеждите на обикновените и много уязвими хора в обърканото време на война и омраза, когато нищо не е както преди –  на някои  бъдещето е отказано, а за други то е въпрос на морал и съвест.

Сборникът „Необикновени постъпки на обикновени хора” е петото поред книжно издание на Център „Алеф”, който ежегодно събира отличени в различните издания на конкурса творби. Министерството на образованието определи сборниците като уникално учебно помагало за изучаването на история и литератури и го включи в националната кампания  „Час по достойнство”. По препоръка на МОН изданията с наградени творби от конкурса на „Алеф” влизат в училищата, ще бъдат ценен помощник и при отбелязването на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи през 2023 г.

Литературният конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” е сред най-значимите прояви на Център „Алеф”, който е приел за своя мисия да противодейства срещу всяка форма на фашизъм, ксенофобия, тероризъм, расизъм и антисемитизъм. Конкурсът е създаден през 2013 година по повод 70-та годишнина от спасяването на българските евреи и се провежда ежегодно. Фокусът е върху младите хора, които сега изграждат своята гражданска позиция и са най-добрите посланици на мира в името на общото ни бъдеще. Литературна надпревара вече е утвърден значим форум за младежко творчество, чрез който биват откривани не само много млади литературни дарования, но и хора с ярко изявена гражданска позиция.

За деветото издание на конкурса по темата „Необикновени постъпки на обикновени хора” разкази написаха ученици от девет страни. Две комисии – за български и чуждестранни автори оцениха творбите и излъчиха най-добрите, събрани в едноименния сборник. Изданието съдържа 174 илюстровани страници. Освен наградените разкази и оценката на журито, то представя литературния конкурс от неговото създаване и развитието му до 2022 г. Акцент е поставен и върху първото издание на четиридневния Международен литературен младежки фестивал „Приятелството – смисъл и спасение” , организиран от Център „Алеф”. Фестивалът се проведе в Бургас през юни 2022 година и осигури възможност на 30 участници в конкурса от 9 страни да се срещнат с изтъкнати творци и да подкрепят таланта си с нови знания за създаването на литературните творения.

Сборникът е издаден със спомоществователството на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет.

В електронен вариант „Необикновени постъпки на обикновени хора” ще бъде достъпен на уебсайта на Център „Алеф” http://alef-bg.org/.