Светлин Тачев – може би трябва да се търси експертен кабинет

„Формирането на кабинет от новия парламент изглежда много трудно, защото никой не иска с другия. ПП-ДБ вече заявиха, че ще са опозиция и няма да правят управление с ГЕРБ и ДПС. Има някаква възможност ПП-ДБ да се разпаднат и някаква част от коалицията да тръгне към ГЕРБ – СДС, но това пак ще е много сложно, защото виждаме какви щети нанесе сглобката. ГЕРБ и ДПС пък не могат да управляват сами.” Това коментира политологът Светлин Тачев.

„Те могат да търсят подкрепа от ИТН, но пък едно участие на ИТН във властта с ГЕРБ и ДПС ще нанесе електорални щети на партията със сигурност. Остава „Величие”, но ние не ги познаваме и не знаем какви са им целите и дали желанието им да участват във властта ще се окаже по-голямо от това да спазват популистките си обещания. Ивелин Михайлов е бизнесмен и може да реши да се държи такъв като в парламента и да подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС, но това са само хипотези.

За мен единственият възможен вариант, за да се формира правителство, е да се търси надпартиен и експертен кабинет с ясен мандат на действие, който да бъде подкрепен от определени партии. Този кабинет трябва да бъде без изявени политически фигури и да се търсят пресечни точки, добави той.