Сдружението за модерна търговия с апел към президента Радев

Сдружението за модерна търговия (СМТ), в което влизат веригите „Кауфланд”, „Лидл”, „Билла” и „Фантастико”, се обърна с молба към президента Румен Радев да върне за ново разглеждане в парламента промените в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС), приети в последния работен ден на 49-ото Народно събрание. Промените се отнасят до определянето на пределна търговска надценка от 15% за три вида хляб – бял, „Добруджа” и типов.

„Поправките в ЗДДС бяха приети в рамките на няколко часа, без мотиви, без икономически анализ и предварителна оценка на въздействието, както и без обществено обсъждане със заинтересованите страни и с компетентните държавни органи. Това е в пълно противоречие с принципите на правовата държава и представлява абсолютен произвол от страна на законодателната власт”, се казва в позицията на СМТ.

Всяка намеса на държавата в определянето на максимална надценка за търговците може да повлияе негативно, ограничавайки свободната стопанска инициатива, гарантирана от Конституцията на Република България. Ограничаването на свободното ценообразуване неминуемо ще доведе до изкривяване на конкуренцията при предлагането на хляб, от което ще пострада крайният потребител, подчертават от СМТ.

Според СМТ приетата мярка е в разрез с ефективната конкуренция и уврежда интересите на потребителя. Само част от негативните ефекти от промяната ще са: ограничения в предлагането на засегнатите групи стоки, повишена потребителска инфлация, преориентиране към вносни стоки на по-ниски цени, намаляване на инвестициите и ограничаване ръста на доходите в сектор „Търговия на дребно”.

От СМТ припомнят още, че подобни мерки в други държави от Европейския съюз не са дали желаните резултати, а Европейската комисия е реагирала остро срещу такива регулации, включително с образуване на производство за ограничаване на пазара срещу Гърция.

„Като Ви призоваваме за намеса, искрено се надяваме да успеем да опазим принципите на пазарната икономика в България и да не позволим стопанските отношения да станат обект на експерименти, чийто печален резултат голяма част от населението в страната все още помни”, завършва писмото на СМТ до президента Румен Радев.